Els sindicats temen la repercussió de la venda en l'ocupació

Les centrals acusen la direcció de la crisi i asseguren que no van ser advertits de la gravetat de la situació

38778539 60

38778539 60 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / PABLO ALLENDESALAZAR / BARCELONA / MADRID

Els sindicats temen per la repercussió que pugui tenir la compra del Banco Popular per part del Santander en l'ocupació. En un sector baquetejat en els últims temps per la precarietat quotidiana, el tancament d'oficines i les prejubilacions avançades, la unió de les xarxes comercials del Santander i el Popular ofereix poques garanties d'ocupació estable. 

Tant UGT com CCOO han manifestat que les respectives direccions de les entitats no els han comunicat encara com es portarà a terme el procés, que afectarà més de 30.000 persones a Espanya. En les reunions que va tenir la direcció la setmana passada amb els representants sindicals del banc res semblava indicar una solució tan dràstica ni tan ràpida. 

En fonts de CCOO del Popular han reconegut que "encara que és aviat per aventurar el futur d'oficines", el cert és que la venda ha sigut inesperada en la plantilla. L'últim missatge de la direcció va ser que l'entitat "era solvent" encara que van reconèixer en aquesta reunió que "el 2018 hi hauria problemes amb l'aplicació de les noves exigències de la UE". Al final, la situació ha quedat sepultada en una decisió qualificada de "salomònica" per part de la plantilla i que obre noves incerteses. 

El responsable del sector financer, d'assegurances i d'oficines d'UGT, Roberto Tornamira, ha confiat que "no se'ls acudeixi plantejar cap tipus de retallada de llocs de treball", després que les dues entitats conjuntament hagin "destruït més de 5.000 llocs de treball recentment", a raó de 2.500 el Santander i 2.600 el Popular, ha explicat a Europa Press. En la seva opinió, seria una "aberració" que els treballadors haguessin de "pagar la factura dels abusos del senyor (Ángel) Ron i el seu equip directiu, que són els que han enfonsat per la seva negligència una entitat tan important com el Popular".

REDUNDÀNCIA D'OFICINES

Notícies relacionades

El secretari general del Sector Financer de CCOO, Joan Sierra, ha valorat positivament "que s'hagi acabat la incertesa del Popular per la plantilla i també pels clients". Segons ha dit, els sindicats reclamaran a l'entitat presidida per Ana Botín "garanties per a l'ocupació". Per a CCOO, la millor solució és la integració de les plantilles, perquè el "fonamental" és "garantir els llocs de treball" i les condicions laborals dels treballadors.

En qualsevol cas, en fonts d'UGT recorden que són més de 80.000 els llocs de treball destruïts en el sector financer espanyol des de l'any 2008. Per això consideren que la solució al procés de reestructuració del sistema bancari "no pot tenir com a mesura habitual la destrucció d'ocupació". "Que els “experts” del sector, tant en l'àmbit públic com en el privat, es posin a pensar i demostrin una mica més de talent a l'hora d'aplicar mesures innovadores que sanegin aquest sector sense alimentar la bèstia negra de la nostra economia: la desocupació", ha publicat UGT en un comunicat.