CONSELLS DE L'OCU

50 trucs per estalviar al cap de l'any 2.500 o 3.000 euros

El cistell de consum és clau ja que s'emporta el 20% del pressupost familiar

2
Es llegeix en minuts

Estalviar és possible i, a més, es pot fer sense grans esforços si se segueixen alguns dels consells de les organitzacions de consumidors, com l'OCU, que ofereix 50 trucs per evitar que els comptes de les llars disminueixin fins a 3.000 euros a l'any.

Una de les claus, segons l'OCU, està en el cistell de consum, que és una despesa gairebé diària i que s'emporta aproximadament un 20% del pressupost familiar.

Aconseguir retallar aquesta despesa pot suposar una bona quantitat tots els mesos i és possible, per exemple, comprant productes de temporada, fruites i verdures o peix del temps i de la zona, opció que, a més de suposar una millora en la qualitat del producte, es pot traduir en un estalvi significatiu.

S'ha de triar el supermercat amb més bon nivell de preus de la zona perquè, segons els càlculs de l'OCU, l'estalvi mitjà anual per a un cistell de consum estàndard pot ser de més de 900 euros, sense renunciar a res.

ESTALVI DE LA COMPRA 'ON LINE'

També es pot fer estalvi amb la compra 'on line' i, segons les estimacions de l'organització de consumidors, aquest pot superar fàcilment el 20% de l'import de la compra.

S'ha d'anar amb compte especialment amb les anomenades "ofertes familiars", perquè a vegades no és la millor manera d'estalviar. Els supermercats sovint tempten amb ofertes tipus 3x2, 2x1, 'packs' familiars, "envasos estalvi", un 20% més gratis, però s'ha de mirar, a més del preu per envàs o unitat, el preu del quilo.

PRODUCTES BÀSICS

L'OCU recomana no comprar productes "amb cognoms", és a dir, iogurt "eco" o "bio", pastes "artesanals" o ous "tradicionals" llevat que sigui necessari per a la salut, perquè recorda que, per exemple, la llet sense lactosa és un 30% més cara, i els iogurts sense lactosa, un 40% més que els "normals".

Per una altra part, i pel que fa a les factures de subministraments, de la llum, el gas, etc., l'OCU recomana revisar la potència contractada i veure si és de veritat la que es necessita.

L'organització aconsella plantejar-se la tarifa de discriminació horària, utilitzar els electrodomèstics de manera eficient, evitar l''standby', mirar si és possible acollir-se al bo social, ajustar el termòstat, apostar per les ofertes de les renovables i instal·lar reguladors de cabal.

BUSCAR LA MILLOR OFERTA

També, contractar el que realment es necessita pel que fa al telèfon i internet, buscar la millor oferta i anar amb compte amb els serveis de valor afegit, a més d'utilitzar amplificadors de wifi i activar l'opció de reduir la velocitat una vegada esgotades les dades, sense cost addicional.

Respecte als bancs, s'han de triar els caixers on no es paga comissió, buscar un compte que no cobri, elegir una targeta rendible, invertir bé els estalvis i revisar les despeses hipotecàries.

El transport en general, i el cotxe en particular, s'emporten una bona part del pressupost familiar: combustible i manteniment, aparcament o assegurances.

NOVA MOBILITAT

Notícies relacionades

Al cap de l'any un cotxe gasta uns 5.000 euros, per això s'han d'adoptar pràctiques de conducció eficient, estalviar a la gasolinera i plantejar-se el 'carsharing'.

Es recomana, a més, passar revista a les assegurances que es tenen, i no tornar a contractar aquestes cobertures: si ja es té el risc d'accidents cobert per la targeta, no es necessita contractar-lo més, per molt competitiva que sigui l'oferta que facin.