TRANSPARÈNCIA

¿Són fiables els comptes de les empreses?

La CNMV alerta de l'ús excessiu dels indicadors no oficials que poden ser enganyosos

Els experts assenyalen el petit inversor com el més susceptible de ser confós

3
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

Interpretar correctament els resultats d'una empresa no és tasca fàcil. Les companyies, com és lògic, intenten presentar les seves xifres des de l'angle que més les beneficia, i això és legítim sempre que no enganyin els inversors. El problema és que no sempre és així. Les societats cada vegada fan servir més en les seves presentacions les conegudes com a "mesures alternatives del rendiment" (APM, en les seves sigles angleses), és a dir, indicadors dels seus resultats, balanç i situació de caixa (com l'ebitda, els resultats ajustats o l'endeutament financer net) que no estan definits per les normes d'informació financera amb què s'elaboren les dades oficials que es lliuren a les autoritats. Una pràctica que ha despertat la preocupació de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

"En els últims exercicis s'ha produït un increment en la utilització que les entitats cotitzades fan de les APM a l'hora de presentar l'evolució del seu rendiment financer. No obstant això, aquest augment no ha vingut acompanyat d'un esforç similar per millorar la transparència d'aquestes mesures ", ha advertit el supervisor dels mercats en la seva recent butlletí trimestral. L'organisme presidit per Sebastián Albella, de fet, ha avisat les empreses que aquest any revisarà el compliment dels criteris i bones pràctiques sobre l'ús de les APM establerts per l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA) el 2015 " per millorar la transparència d'aquestes mesures i reduir el risc que puguin transmetre informació enganyosa ".

El 81% de les empreses espanyoles més grans feien servir aquests indicadors el 2015 i el problema és que mostren una visió "més positiva" de la situació de les mateixes que la que s'obté emprant la informació oficial. La CNMV admet que algunes companyies les utilitzen per donar informació "complementària" als inversors, però subratlla que altres fan un ús "merament oportunista" de les mateixes. Així, de vegades no desglossen com les han elaborat i varien la seva composició de presentació en presentació perquè sempre els siguin favorables, de manera que en dificulten la comparació històrica, amb altres entitats i amb les xifres oficials.

OPINIONS DIVERSES

L'advertència de la CNMV ha tocat un tema controvertit. Molts experts han declinat fer comentaris a aquest diari si comparteixen o no el diagnòstic de l'organisme. I els que ho han fet mostren opinions divergents. N'hi ha que hi donen suport, com Luis Martín, president de l'Associació Professional d'Administradors Concursals (ASPAC). "Si les empreses publiquen indicadors diferents als establerts en les normes vigents estarien alterant aquest llenguatge comú que és la comptabilitat -regida pel Pla General de Comptabilitat, que és un Reial Decret d'obligat compliment- i dificultarien la comprensió de la seva marxa a creditors , inversors i altres parts implicades ", defensa.

Però també qui no ho comparteix. "No hi ha una problemàtica respecte a l'ús de diferents ràtios financers com els que esmenta la CNMV. Les fórmules emprades per calcular-los són utilitzades internacionalment i s'elaboren a partir de dades obtingudes del balanç i els comptes, revisats per l'auditor. Si aquest considera que són correctes, no haurien de ser ràtios falsos o adulterats ", argumenta Carlos Fernández, analista de XTB.

MINORISTES DESPROTEGITS

Notícies relacionades

Un tercer expert, que demana l'anonimat, comparteix aquesta visió però introdueix matisos interessants. "La informació que donen les companyies en general és suficient, sobre tots les grans empreses de l'Ibex, les petites de vegades en donen poca. És veritat que algunes, com ACS, utilitzen les APM per presentar els comptes al seu aire, però amb la informació i experiència que tenim podem interpretar-les correctament. el problema el té el petit inversor que no rep informes d'analistes ni té coneixements per interpretar-les. És important que estigui assessorat ", adverteix.

Així les coses, el que la CNMV vol és que les companyies analitzin si la utilització de les APM és "realment necessària i, en la mesura del possible, simplifiqui el seu càlcul". També vol que les comissions d'auditoria supervisin i reforcin el control intern d'aquests indicadors. L'organisme estudia publicar les conclusions de l'anàlisi que realitzarà aquest any a l'informe de comptes anuals que publicarà el 2018, però també es dirigirà directament a empreses concretes si detecta un mal ús de les mateixes.

Temes:

Empreses