¿Com funciona el nou impost a les begudes ensucrades?

Els més de 300 distribuïdors dels productes seran els que liquidaran el gravamen davant la hisenda catalana

lpedragosa5315823 refresco refrescos170428203220

lpedragosa5315823 refresco refrescos170428203220 / MARK LENNIHAN

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

1. ¿Qui recapta el tribut sobre begudes ensucrades?

El tribut sobre begudes ensucrades el recapten botigueshípersbars o titulars de màquines de venda automàtica, però actuaran de "substituts del contribuent" uns 300 distribuïdors que el liquidaran davant l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). Les liquidacions són trimestrals. La primera serà entre l'1 i el 20 de juliol.

2. ¿En queden exemptes algunes begudes dolces?

N'estan exempts els sucs de fruita o verdures naturals o les llets sense edulcorants calòrics afegits, així com els iogurts llets fermentades bevibles, els d'ús mèdic i les begudes alcohòliques.

3. ¿Quin és el mecanisme? 

Els distribuïdors han d'incorporar a la factura al venedor el concepte d'IBEE (les sigles corresponents a l'impost). Aquest el repercutirà en el consumidor sense necessitat de detallar-lo al tiquet de compra.

4. ¿Com es calcula?

Notícies relacionades

El tribut té dos trams. El primer és de 0,08 cèntims i correspon a les begudes que tenen entre cinc i vuit grams de sucre per cada 100 mil·lilitres (ml). El segon, de 12 cèntims, per als productes bevibles amb més de vuit grams de sucre per cada 100 ml.

5. ¿Quin és l'objectiu?

Més que recaptar, encara que la previsió és d'uns 31 milions aquest any, l'objectiu de l'impost és reduir el consum de sucres, seguint les directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Al seu torn es pretén fomentar la producció i el consum de begudes més sanes, que seran també en principi més barates.