POLÍTICA FISCAL

Esperant el Montoro ferotge

El ministre d'Hisenda es reserva buidar l'impost de la Generalitat sobre begudes ensucrades

junquerasmontoroagustincatalan

junquerasmontoroagustincatalan

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Hi havia una vegada tres comunitats autònomes que van crear un impost sobre els dipòsits bancarisExtremaduraCanàries i Andalusia es van inventar el 2012 un tribut sobre la banca per aconseguir més ingressos. Catalunya també ho va fer, però una mica després que les altres.

Va passar que al Govern del PP no li va agradar aquesta mesura. I per desactivar-la, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es va inventar un impost igual d'àmbit estatal (amb primacia sobre els autonòmics) al qual va posar un tipus de gravamen pròxim a zero (0,03%) amb el compromís de distribuir la recaptació entre totes les autonomies. Hisenda va haver de compensar pel seu abús, amb 275 milions, les tres comunitats que havien posat en marxa l'impost abans que l'Estat (no a Catalunya, que es va endarrerir), però va neutralitzar la iniciativa i hi va posar límit amb l'argument de salvaguardar la unitat de mercat.

Pel nombre dels seus protagonistes aquesta història evoca el conte dels tres porquets i el llop ferotge i es pot tornar a repetir aquest any en ocasió de l'entrada en vigor de l'impost sobre begudes ensucrades i carbonatades de la Generalitat.

El Govern va incorporar la creació d'aquest impost en el seu projecte de llei d'acompanyament als pressupostos autonòmics, que va resultar definitivament aprovada al març i que estrenarà efectes pràctics a partir de l'1 de maig.

Enmig d'aquesta iniciativa catalana, en el document ‘Actualització del Pla Pressupostari 2017’ que el Govern va remetre al desembre a la Comissió Europea, l'Executiu hi va incloure el seu compromís de crear un tribut sobre les begudes ensucrades i carbonatades per recaptar 200 milions d'euros. Quan el Consell de Ministres va aprovar el projecte de Pressupostos del 2017, el 31 de març passat, Montoro va mostrar les seves cartes.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre va explicar que el Govern no estava "desenvolupant" la creació d'aquest nou tribut estatal, i que abans que això se n'havia d'"estudiar la viabilitat". Es va referir, no obstant, a la "preocupació" que li havia mostrat la Federació d'Indústries de l'Alimentació i Begudes (Fiab) per la possible implantació d'aquest tribut en algunes autonomies i pel risc de "ruptura del mercat interior".

Notícies relacionades

Davant aquesta problemàtica, Montoro va posar sobre la taula la possible creació d'un impost d'àmbit estatal sobre aquest fet imposable, "però no seria per recaptar", va dir, sinó que tindria una finalitat "d'ordenament" a favor de la unitat de mercat.

L'estratègia seria la mateixa que la utilitzada amb l'impost sobre els dipòsits bancaris: es crea un impost estatal amb un tipus fiscal ínfim, s'anul·len els tributs previs autonòmics, es compensa les comunitats que ja l'hagin posat en marxa (Catalunya) i la iniciativa queda neutralitzada. S'ha de veure si fins que el Govern plasmi la seva estratègia en un projecte de normativa legal alguna altra comunitat pujarà al carro de Catalunya per després exigir compensació.