PROCÉS CONTRA GESTORS FINANCERS

El jutge fixa fiança de 9,5 milions per a Serra, Todó i el consell de Catalunya Caixa

L'instructor estableix a més una fiança de 808.563 euros per a l'exdirector general de l'entitat

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d'Instrucció número 30 de Barcelona ha dictat una resolució en què es decreta obertura de judici oral contra 41 acusats, entre ells Narcís Serra (expresident de Catalunya Caixa) i Adolf Todo (exdirector de Catalunya Caixa), en relació amb la gestió de Catalunya Caixa. El jutjat demana, així mateix, una fiança civil solidària als 41 acusats de 2,5 milions d'euros per al Fons de Restauració Ordenada Bancària (FROB) i de set milions d'euros en favor de Catalunya Caixa en previsió de les responsabilitats civils que es podrien depurar. A més, demana a l'exdirector de l'entitat financera, Adolfo Todó, 808.563 euros.

Els acusats tindran 30 dies per presentar els seus escrits d'acusació. El jutjat investiga les decisions dels consells d'administració i en especial dos acords de Caixa Catalunya del 19 de gener i de Catalunya Caixa del 13 d'octubre del 2010, en què es van aprovar increments de salari del Comitè de Direcció i d'Adolf Todó.

Notícies relacionades

Això, sumat als increments en la seva retribució variable, que "van perjudicar enormement l'entitat", segons la fiscalia, i que van conduir a un expedient de regulació d'ocupació que va provocar l'eliminació de 1.630 llocs de treball i el tancament de 395 oficines. Posteriorment, entre el 2013 i el 2014 es van tancar "pràcticament totes les oficines de fora de Catalunya" i es van acomiadar 2.153 treballadors en aplicació d'un nou ERO.

La causa part d'una denúncia que va presentar la Fiscalia Anticorrupció per l'aprovació, el gener i l'octubre del 2010, de dues resolucions per augmentar el salari dels seus directius, malgrat que l'entitat estava en una situació crítica que la va obligar a demanar 1.250 milions d'euros al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).