Jordi Gual: "És la primera vegada que CaixaBank controla un banc estranger"

El president del banc ressalta a la junta general d'accionistes el repte que suposa l'adquisició de BPI a Portugal

jgblanco37951204 barcelona  06 04 2017  economia   jordi gual y gonzalo gorta170406111535

jgblanco37951204 barcelona 06 04 2017 economia jordi gual y gonzalo gorta170406111535 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

CaixaBank afronta una nova etapa i així ho ha volgut certificar el seu president a la junta general d’accionistes celebrada ahir dijous a Barcelona. Jordi Gual va reconèixer que és la «primera vegada que controlem un banc», en referència a l’operació de compra de l’entitat financera portuguesa BPI tancada el febrer passat. 

Quan CaixaBank va treure a borsa Criteria el 10 d’octubre del 2007, que va ser el germen del que avui és el banc cotitzat, aquest vehicle inversor va iniciar un procés d’adquisició de participacions en diferents entitats financeres internacionals (Erste Bank, The Bank of East Asia, Inbursa). Sempre van ser percentatges minoritaris que li permetien aprendre de l’experiència internacional d’aquestes entitats, però en cap cas controlar-les.

Ara, el banc afronta la seva primera gran operació fora d’Espanya després de desemborsar 644,5 milions d’euros per passar del 45% que controlava a BPI, on era des de feia anys, fins al 84,5%. La suma de les dues entitats financeres dona com a resultat un negoci de 564.000 milions d’euros, cosa que situa aquest grup financer al primer lloc del rànquing en el mercat ibèric per actius i també per clients

OPERACIÓ DIFÍCIL

Gonzalo Gortázar va dedicar bona part de la seva intervenció a explicar l’operació portuguesa que s’ha gestat en el transcurs dels últims dos anys superant esculls com és ara la batalla amb l’accionista angolesa Isabel dos Santos. El conseller delegat de CaixaBank va confirmar que es mantindrà la franquícia i la marca de BPI, així com l’equip directiu, i s’exploraran les sinergies i estalvis de costos. CaixaBank preveu reduir 900 llocs de treball al banc portuguès BPI. 

Jordi Gual va assegurar que les prioritats per a la segona meitat del pla estratègic 2015-2018 de l’entitat bancària passen per l’aposta per la diversificació d’ingressos i la potenciació dels negocis d’assegurances i de gestió d’actius. CaixaBank va guanyar 1.047 milions d’euros el 2016, el 28,6% més i el millor resultat des del 2011. En el transcurs de la presentació de resultats de l’any passat, els directius del banc ja van avançar que l’entitat se centrarà en la integració de BPI i que de moment rebutja portar a terme operacions corporatives, malgrat que el seu nom sona en les quinieles per quedar-se el negoci del Banco Popular o del Deutsche Bank a Espanya.

HOMENATGE A FAINÉ

Notícies relacionades

En el decurs de la seva primera intervenció com a president de CaixaBank en una junta d’accionistes, Gual va explicar que si el banc desplega les seves prioritats de manera adequada, la rendibilitat sobre el capital tangible «continuarà creixent fins a situar-se entre el 9% i l’11 % l’any que ve», uns nivells que permeten oferir una remuneració «molt atractiva als accionistes», va detallar. Gual, que va rellevar Isidre Fainé el mes de juny passat, va dedicar unes afectuoses paraules d’elogi a l’expresident i també va esmentar en especial la figura de Salvador Gabarró, el president honorífic de Gas Natural traspassat fa unes setmanes. 

A més a més de prioritzar la diversificació d’ingressos i impulsar el negoci assegurador, CaixaBank s’enfocarà al llarg d’aquest any i el que ve en la contenció de la despesa i en la gestió activa de la morositat i la reducció d’actius problemàtics. I tot plegat, segons va subratllar Gual, sense deixar de banda la «vocació social» del banc i la seva aposta per la digitalització: «Som un referent en banca digital i ho volem continuar sent», va remarcar el president de l’entitat.