El Govern central endurirà els tràmits per iniciar els desnonaments

Guindos farà més difícil que els bancs declarin el venciment anticipat d'una hipoteca

El ministre assegura que "ni els sobiranistes" creuen que Catalunya s'independitzarà

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

Els bancs tindran més difícil iniciar els tràmits per executar les hipoteques en cas d’impagament i procedir al desnonament del seu client. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va anunciar ahir que el Govern endurirà les condicions perquè les entitats puguin declarar el venciment anticipat del crèdit per incompliment de l’hipotecat. Es tracta del pas previ per exigir al deutor el pagament total del deute pendent i, en cas que no s’aboni, iniciar el procés d’execució, aixecament i desnonament.

L’Executiu ja va modificar la normativa el 2013, elevant d’una a tres quotes impagades el mínim a partir del qual el banc pot instar la declaració de venciment anticipat. Ara, dins de la reforma de la llei hipotecària que prepara per adaptar-la a una directiva comunitària del 2014, va a fer que els impagaments hagin de superar un percentatge del deute pendent de pagament. Economia no ha volgut especificar quin nivell serà, però assegura que el canvi pretén protegir més els hipotecats.

En un acte de l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (APIE), Guindos va subratllar que, en qualsevol cas, el fet que un cop superat aquest nou llistó ja sigui possible el venciment anticipat «no significa que hi hagi després una execució hipotecària anticipada». Els bancs, de fet, moltes vegades no inicien els tràmits immediatament després d’haver registrat tres quotes impagades, sinó que miren de negociar amb el client perquè els sol interessar més que segueixi pagant, encara que sigui menys però durant més anys, que haver d’apuntar-se el crèdit com a morós.

El ministre va assegurar que els canvis que prepara incrementaran «moltíssim» la transparència dels contractes hipotecaris. Entre altres mesures ja anunciades, va recordar que prepara fixar exactament quins són els interessos de demora; elaborar un contracte hipotecari «estàndard, simple i transparent» d’ús voluntari per part dels bancs; oferir als registradors i notaris una llista de clàusules il·legals perquè no siguin incloses als contractes; i elevar la transparència en la venda de productes vinculats al crèdit.

"PARTS OPAQUES"

Notícies relacionades

«Tots som conscients que el sistema hipotecari ha permès l’accés a la vivenda d’un percentatge alt de famílies espanyoles, però també s’han pogut produir situacions en les quals la falta de transparència ha generat situacions d’asimetria entre consumidors i entitats», va dir abans de destacar que sentències recents com les de les clàusules terra, que «pot ser que no siguin les úniques», han posat de manifest que a les hipoteques hi havia «parts opaques».

El ministre també va assegurar que l’Estat ha rebut alguna oferta pel banc nacionalitzat BMN «que no ha estat malament». El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), va sostenir, anunciarà d’aquí uns dies o setmanes si és millor per recuperar el màxim d’ajudes possible acceptar l’oferta o fusionar l’entitat amb Bankia, banc que vol privatitzar per paquets accionarials. Així mateix, va negar per raons econòmiques i legals que Catalunya s’independitzi: «No s’ho creuen ni els sobiranistes».