L'ACTUACIÓ DELS REGULADORS

El Banc d'Espanya es veu arrossegat a revisar la seva gestió de la crisi bancària

El regulador presentarà a finals d'abril un informe sobre el seu paper des del 2008

La imputació de l'exgovernador Fernández Ordóñez i la comissió parlamentària d'investigació pressionen l'organisme

zentauroepp32538839 madrid  25 01 2016  miguel angel fernandez ordo ez   foto  j170213131320

zentauroepp32538839 madrid 25 01 2016 miguel angel fernandez ordo ez foto j170213131320

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Arrossegat per la pressió política i judicial, el Banc d’Espanya anuncia ara la seva decisió d’elaborar un informe sobre la seva actuació en la gestió de la crisi financera. El Banc d’Espanya va anunciar ahir la seva decisió d’elaborar «un informe detallat sobre la crisi financera i bancària que es va produir a Espanya a partir del 2008»; en particular, sobre les seves «causes, el seu desenvolupament i la seva resolució», prestant «especial atenció» a l’actuació del mateix Banc d’Espanya durant la crisi. L’objectiu és presentar aquest informe l’última setmana del mes d’abril.

  

 Així ho va informar el supervisor financer, que presideix Luis María Linde, un dia abans que el Congrés dels Diputats previsiblement aprovi (avui mateix) crear una comissió d’investigació sobre la crisi financera a Espanya que ha tingut un cost  de diner públic, fins al moment, estimat en més de 60.000 milions pel Tribunal de Comptes.

  

 L’anunci del Banc d’Espanya es produeix, així mateix, només uns dies després que el 13 de febrer passat es conegués la decisió de l’Audiència Nacional de citar a declarar com a investigats (figura que substitueix l’anterior d’imputats) l’exgovernador del Banc d’Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez i altres responsables de l’organisme, així com l’exsubgovernador Javier Aríztegui, i l’expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMC) Julio Segura, per la sortida a borsa de Bankia. Aríztegui, que ocupa actualment un lloc de conseller en la supervisió bancària del Banc Central Europeu, ha demanat «ser substituït temporalment mentre duri la investigació del 'cas Bankia' a Espanya», segons fonts de l’organisme citades per Efe.

ELABORACIÓ DE L’INFORME

La Comissió Executiva del Banc d’Espanya ha decidit que en l’elaboració d’aquest informe participaran les direccions generals de Supervisió, d’Economia i Estadística i d’Estabilitat Financera i Resolució així com la Secretaria General. Abans de la seva publicació, l’informe serà presentat al Consell de Govern l’última setmana del mes d’abril. A petició del governador, el conseller Fernando Eguidazu Palacios ha acceptat coordinar i supervisar la redacció de l’informe.

    

Vuit anys després del primer gran esclat de la bombolla immobiliària –la intervenció de Caja Castilla La Mancha– la gestió del Banc d’Espanya ha sigut posada en dubte de forma fefaent després de la decisió presa per l’Audiència Nacional de cridar a declarar com a investigats en el 'cas Bankia' l’exgovernador Miguel Ángel Fernández Ordóñez  (citat per al 16 de març vinent), així com els alts càrrecs de l’organisme Pedro ComínMariano Herrera García-Cantauri,  Pedro González (tots tres seguien ocupant alts càrrecs en la institució i van anunciar la seva dimissió el dia 13 de febrer passat per no perjudicar «el desenvolupament de les funcions de supervisió del Banc d’Espanya»), Jerónimo Martínez Tello Javier Aríztegui, així com Fernando Restoy per part de la CNMV (citat per al 13 de març).

  

 En el seu acte de citació, l’Audiència Nacional aprecia «indicis de criminalitat» en tots els citats després d’analitzar el testimoni i els correus electrònics enviats per l’inspector José Antonio Casaus als seus superiors del Banc d’Espanya. «El contingut complet d’aquests correus electrònics no admeten dubtes sobre l’expressa, prèvia i contundent informació que la direcció del Banc d’Espanya va tenir, tempestivament, sobre la inviabilitat del grup i la fal·làcia dels resultats presentats efectuada per l’equip d’inspecció del mateix Banc d’Espanya», s’afirma en l’acte judicial.

  

 Uns quants dies abans, el 10 de febrer passat, el mateix Linde va publicar un article premonitori al diari 'El País' sota el títol d’'El Banc d’Espanya en la crisi'. Expressava a l’article la seva convicció que l’organisme va actuar en tot moment en funció de l’interès general i respectant la normativa vigent, encara que «potser no es va encertar sempre».

Notícies relacionades

  

 Al final, el mateix Linde admetia que potser ha arribat el moment d’«oferir una visió de conjunt de quina va ser l’actuació del Banc durant el període 2008-2012» i això és el que, finalment, va anunciar ahir l’organisme regulador.