CANVIS EN LA REGULACIÓ FINANCERA

El Suprem estudia el primer recurs sobre clàusules terra després de la sentència del TJUE

L'alt tribunal establirà jurisprudència sobre si s'ha de procedir a la devolució del que s'ha cobrat de més en tots els casos o només en alguns

2
Es llegeix en minuts

Les clàusules terra arriben avui al Tribunal Suprem per primera vegada des de la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que les considera abusives i insta els bancs a tornar tot el que han cobrat de més. Concretament, el Suprem té previst analitzar un recurs que afecta BBVA i un altre de relatiu a Caja Rural de Terol.

La qüestió a dirimir és si s'ha d'entendre que totes les clàusules terra són abusives o només en determinats casos. Alguns jutges han considerat abusives aquestes clàusules en funció del perfil del client, de la informació remesa a aquest abans de la firma, de si hi va haver negociació individualitzada de les condicions dels préstecs i del paper del notari durant la firma, per exemple. En alguns casos, es va arribar a establir una clàusula terra igual al tipus inicial, en una pràctica considerada clarament abusiva pels magistrats i que comporta la devolució de tot el que s'ha cobrat de més des de la firma inicial del contracte. 

Estava previst que l'alt tribunal resolgués sobre aquest assumpte a començaments de gener al tenir sobre la taula un recurs contra una sentència que afectava Unicaja. No obstant, entitat i clients van arribar a un acord abans que el Suprem pogués estudiar el cas i, per tant, el recurs va ser retirat.

MECANISME

Des que el TJUE va emetre el seu dictamen fins avui ha transcorregut un període de temps en què el Govern ha aprovat un Reial Decret que obliga les entitats a posar en marxa un mecanisme per tornar als consumidors el que han cobrat de més per clàusules terra.

Entitats com Bankia ja han implementat aquesta solució. De fet, l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri ja ha tornat els diners a 1.100 clients afectats per clàusules terra.

PUNTS A DEBATRE

Altres bancs, com BBVA, estan a l'espera de conèixer la posició del Suprem per poder comptar amb un esquema de pagament i aclarir dubtes respecte a la qüestió de causa jutjada, la prescripció i tot el relatiu als interessos.

Notícies relacionades

La sentència del Tribunal Europeu va declarar el deure de tornar la totalitat de les quantitats cobrades de més per les clàusules terra, tenint en compte dues excepcions: que hi hagués cosa jutjada o que les accions per sol·licitar la devolució haguessin caducat o prescrit. Precisament, aquests són els principals aclariments que l'entitat que presideix Francisco González ha formulat davant el Tribunal Suprem: si pot dir-se que existeix "cosa jutjada en el seu cas" o si algunes de les accions de devolució han pogut prescriure o caducar.

DEVOLUCIÓ

"Tan aviat com el Tribunal Suprem interpreti aquesta resolució d'Europa, nosaltres procedirem de forma rapidíssima a tornar tots aquests diners a totes aquelles persones que, lògicament, tinguin dret a això", va assenyalar González en roda de premsa de presentació de resultats al ser preguntat per l'assumpte. De moment, BBVA ja té constituït "un equip molt potent" per rebre les reclamacions dels seus clients, a més d'haver habilitat la seva pàgina web, oferir el seu correu electrònic i traslladar tota la informació necessària a les seves sucursals.