ACTIVITAT FINANCERA

El BBVA reformula el seu model de banca privada

El banc invertirà 10 milions d'euros en tres anys per aportar tecnologia i aplicacions per millorar la seva gestió patrimonial

L'entitat bancària redueix el nombre de clients d'aquesta franja d'activitat als quals oferirà un tracte més personalitzat

jgblanco37117762 economia segunda foto aparecen  jorge gordo y carles soteras170131121138

jgblanco37117762 economia segunda foto aparecen jorge gordo y carles soteras170131121138

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

El BBVA ha posat en marxa una nova estructura per al seu model de banca privada. L'entitat acaba de donar a conèixer als seus clients de Catalunya les eines i les opcions de què disposen per a la gestió del seu patrimoni.

El banc que presideix Francisco González ha pujat de 300.000 a 500.000 euros el volum de fons mínim necessaris per a la gestió de banca privada. Per sota, els clients s'inclouen als Centres de Banca de Clients (CBC) -oficines grans que donen servei a altres de més petites-, que també donen servei a pimes. A partir dels 2,5 milions d'euros, passen a formar part de l'àrea de gestió de patrimonis, on s'atén 'family offices' i grans patrimonis. "Volem que cada banquer privat porti menys clients: carteres més petites i menys usuaris per tenir un tracte més personal", explicar Jorge Gordo, director de l'àrea de banca privada del BBVA.

No és una qüestió tecnològica -encara que el banc invertirà 10 milions d'euros en tecnologia en tres anys-, però els mitjans tècnics li permeten a l'entitat que cada banquer privat pugui gestionar un ampli nucli de clients. L'opció que es posa de manifest és posar aquests mitjans al servei d'un nombre més petit de clients. "Ho volem fer al revés: reduïm gairebé a la meitat els clients que portava cada banquer, baixem de 250 a 120 el nombre d'usuaris per assessor", explica Gordo.

El BBVA té 50.000  clients en l'àrea de banca privada i gestiona 60.000 milions d'euros

L'àrea de banca privada depèn del director territorial. A Catalunya, el responsable d'aquesta activitat és Carles Soteras, que depèn directament de Christian Terribas, responsable del BBVA a l'àrea de Barcelona, mentre que Girona, Tarragona i Lleida depenen de Xavier Linares. Barcelona representa el 60% de la gestió patrimonial, mentre que el 40% restant es reparteix per la resta del territori. 

En banca privada, el banc gestiona 60.000 milions d'euros a Espanya i 50.000 clients. L'objectiu és créixer un 25% en tres anys. "A Catalunya tenim un 20% d'aquest volum i creiem que, per la quota que tenim en banca comercial, hi ha un enorme potencial de creixement", considera Soteras.

LES NOVES EINES

El banc ha dissenyat noves eines: una d'elles és ‘Riscos i Oportunitats’. El client identifica els riscos que té i que poden afectar el seu patrimoni. "Hem vist que al llarg de la crisi, moltes grans fortunes se n'han anat en orris perquè no han tingut una adequada valoració dels riscos que tenien", explica Gordo. 'BBVA Valora Banca Privada', permet al client tenir valorada la seva cartera immobiliària o les possibilitats d'inversió. La informació dels immobles que inclou és més rica i té més detalls que 'BBVA Valora', la mateixa aplicació que poden utilitzar els clients amb un patrimoni inferior. L'entitat, a més, posarà en marxa 'BBVA Trader', una fórmula de gestió borsària que li dona l'opció al client de gestionar individualment les seves inversions o demanar-li al banc que ho faci per ell.

Notícies relacionades

"El client sempre ha valorat que nosaltres els gestionem el patrimoni i ell pren decisions d'inversió en la seva pròpia plataforma", explica Gordo. El banc no tenia la plataforma informàtica per atendre aquestes necessitats. Ara, el banc pretén cobrir totes les opcions en matèria d'inversió borsària. "Hem vist que hi ha clients que prefereixen que els gestionis tu les operacions. També hi ha clients que valoren un contracte d'assessorament, i a aquests se'ls planteja una cartera d'inversió. I la tercera opció és que ell fa el que vulgui amb aquesta plataforma". L'entitat, de fet, presentarà el pròxim 14 de febrer aquesta nova plataforma a la Borsa de Barcelona. 

Els banquers privats del BBVA compten, a més, amb el suport de la divisió d'inversions de banca privada que dirigeix Enrique Marazuela, per assessorar els clients d'aquest segment.

Temes:

BBVA Bancs