tras un període de creixement

El conflicte laboral dels estibadors comença a afectar el Port de Barcelona

Les tasques de càrrega i descàrrega van més lentes com a protesta pel pla de desregulació del Govern

El nou marc legal podria suposar una rebaixa salarial del 60% per als estibadors

  / CESAR CID

 
puertobcn

/

2
Es llegeix en minuts

El conflicte laboral als ports espanyols es comença a notar. Fins i tot abans de convocar-se oficialment una vaga (inicialment prevista per al 20, 22 i 24 de febrer) contra el nou marc legal del Govern, les tasques de càrrega i descàrrega al Port de Barcelona comencen a patir aquest dimecres les conseqüències al realitzar-se a un ritme més lent del previst, informa TV-3. Els estibadors s'oposen a la reforma que ultima el Ministeri de Foment per trencar el monopoli que aquest col·lectiu té del sector encarregat de carregar i descarregar els vaixells, és a dir, de gestionar les mercaderies que entren i surten d'Espanya per mar.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, s'ha aliat amb l'anomenada Plataforma d'Inversors en Ports Espanyols (PIPE), el ‘lobby’ que agrupa les principals concessionàries de terminals (Noatum, OHL Concesiones, Algeposa, Boluda o Bergé) amb l'objectiu de liberalitzar el sistema actual de contractació de treballadors per a la càrrega i descàrrega de vaixells. Aquesta mesura tindria un efecte positiu sobre l'economia espanyola de fins a 2.400 milions d'euros, el 0,22% del producte interior brut. El conflicte ha començat, ja que aquesta reforma també apunta a la possible rebaixa del sou dels estibadors del 60%, segons algunes previsions.

El principal sindicat del sector, la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar, i la resta de formacions amb representació entre aquest col·lectiu (CCOO, CIG i CGT) estan disposats a plantejar una fèrria oposició al nou marc legal i a la "destrossa laboral" que suposaria. 

BONS RESULTATS

En uns moments de bons resultats dels ports espanyols, amb taxes de rendibilitat del 20%, el pla del Govern vol aprofitar per desregular l'activitat i abaratir els costos de funcionament, entre els quals els de personal s'han situat en el disparador. Menys costos salarials i més flexibilitat són les premisses d'un futur que xoca frontalment amb la situació actual, de salaris alts i elevada especialització. 

Notícies relacionades

Un informe de la consultora PWC va arribar a quantificar la rebaixa salarial possible en un escenari de liberalització en les contractacions, xifrant-la en un 60%. Aquesta rebaixa suposaria considerar l'estibador un operari semiespecialitzat equivalent als existents en el sector de la construcció, amb salaris inferiors als 30.000 euros anuals amb condicions de perillositat equivalents.

ACOMIADAMENT GENERAL

La flama del conflicte laboral s'ha encès ja en els 46 ports espanyols, que segons els sindicats es convertiria en l'acomiadament dels actuals treballadors, després d'un període de pau social i eficiència que ha contribuït a aconseguir els bons resultats actuals després dels anys de crisi. El col·lectiu d'estibadors a Espanya el componen uns 6.000 treballadors, actualment concentrats en les denominades societats de gestió de treballadors portuaris (Sagep). El Ministeri preveu articular un termini de tres anys perquè de mica en mica desapareguin aquestes societats i les empreses estibadores puguin contractar lliurement els seus treballadors.