expansió internacional

CaixaBank controlarà el 84,51% del portuguès BPI

L'entitat financera haurà de desemborsar un total de 644 milions en la primera gran operació de control d'un banc a l'estranger

 

  / AFP / PATRICIA DE MELO MOREIRA

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS/ LISBOA

CaixaBank passarà de controlar el 45,5% del capital del portuguès BPI a controlar-ne el 84,51%. Es tracta de la primera gran operació de compra de CaixaBank a l'estranger, ja que històricament l'estratègia ha sigut adquirir participacions minoritàries en entitats financeres com va fer en el passat amb Erste Bank a Àustria o The Bank of East Asia (BEA) a la Xina. Ara, Caixabank serà el propietari del banc portuguès en la primera gran operació financera que es dona en el mercat ibèric.

La majoria del capital del banc portuguès BPI ha donat suport a l'oferta pública d'adquisició (OPA) llançada per CaixaBank a mitjans de gener sobre l'entitat portuguesa, segons ha donat a conèixer aquest dimecres el banc presidit per Jordi Gual en un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Han anat a l'OPA un total de 568.362.308 accions de Banc BPI, d'un 39,01% del capital social. La contraprestació oferta a l'oferta és d'1,134 euros per acció, resultant un desemborsament total de 644,5 milions d'euros.

El preu de l'OPA coincideix amb la cotització mitjana ponderada de l'acció de Banc BPI en els últims sis mesos previs a la presentació de l'oferta. En el cas que CaixaBank hagués arribat a controlar el 100% de BPI el desemborsament en efectiu hauria sigut de 906 milions d'euros.

Es tracta de la segona OPA que CaixaBank llança sobre el cinquè banc de Portugal, en què ja controla el 44%. L'any passat l'operació va fracassar pel bloqueig de Dos Santos, que compta amb el 18,6% de les accions, al consell. Segons el percentatge que ha anat a l'oferta de l'entitat catalana, es dona per suposat que Dos Santos ha acceptat l'oferta. Els mitjans de comunicació portuguesos donaven per fet aquest dimecres que l'empresària angolesa hauria venut la seva participació.

Després del tancament de l'oferta, l'entitat financera espanyola passa a ser l'accionista majoritari de la portuguesa, de la qual fins ara tenia el 45,16% del capital, encara que fins abans de llançar l'opa només havia pogut exercir drets de vot pel 20% del capital, d'acord amb els estatuts de l'entitat. Una situació que ha pogut revertir-se després que CaixaBank arribés a un acord amb l'empresària angolesa i el banc aprovés en una assemblea l'eliminació dels blindatges de vots.

Notícies relacionades

Amb el control de l'entitat, CaixaBank es proposa reduir 900 llocs de treball del BPI en els pròxims tres anys i tancar 52 oficines, amb l'objectiu de millorar l'eficiència de l'entitat. El grup català no fa més que seguir el procés d'ajust posat en marxa pel portuguès, que fins ara ja ha reduït la seva plantilla, de 5.500 persones, en 400 treballadors. El programa de CaixaBank és generar un estalvi de costos de 84 milions d'euros, dels quals 45 corresponen a despeses de personal i 39 a reducció de costos generals.

Una vegada finalitzada l'oferta, la ràtio de capital regulatori de CaixaBank proforma a 31 de desembre del 2016 se situa en un 12,0% i en un 11,2% per a l'escenari 'fully loaded'.