EXPANSIÓ D'UN GRUP CATALÀ

Fagor ressorgeix després de la fallida

La marca d'electrodomèstics augmenta la facturació un 36% després de la compra per la catalana CNA

El grup amb seu a Torelló preveu fusionar les plantes basques i obrir-ne tres més en països 'low cost'

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

El fabricant d’electrodomèstics basc Fagor comença a ressorgir després de patir l’impacte traumàtic de la fallida del 2014. Després de desplomar-se per l’aturada de les fàbriques i l’asfíxia financera, l’antiga marca del gegant cooperativista Corporación Mondragón va passar a mans del grup català CNA el juliol del 2014. «Va ser una oportunitat i un repte com el de David contra Goliat», explica Jorge Parladé, president i conseller delegat de CNA Group, en referència a la mida més reduïda del comprador en relació amb la marca basca.

    Edesa Industrial, l’hereva de la marca i els actius industrials de Fagor, va augmentar la seva facturació el 36% el 2016 i va arribar als 126,5 milions d’euros. La companyia espera que el negoci d’Edesa s’incrementi novament fins als 180 milions gràcies a la recuperació de la quota de mercat a Espanya que havia perdut a causa del concurs de creditors.

    De forma paral·lela a aquesta recuperació del mercat que els competidors han tret a Fagor aprofitant la seva debilitat, Edesa Industrial continua endavant amb un procés de reestructuració que suposa la unificació de les seves cinc factories en un sol emplaçament a Arrasate per guanyar eficiència.

    Al mateix temps, Fagor participarà en l’estratègia de CNA de traslladar la producció de productes de gamma baixa a fàbriques de països low cost. A més de les tres plantes amb què ja compta a la Xina, el grup obrirà altres tres factories al Pròxim Orient i l’Àsia central. La nova Fagor compta en l’actualitat amb 477 empleats, dels quals 149 són socis cooperativistes que durant el primer semestre d’aquest any tornaran al grup basc i que seran substituïts per nous contractats. Malgrat aquest creixement, el director general de CNA Group, Francisco Martín, va reconèixer que la posada en marxa dels plans anunciats en el moment de la compra va amb més lentitud del previst degut a les dificultats que estan trobant per recuperar els canals de venda. CNA preveu que l’antiga Fagor segueixi ampliant la seva plantilla fins a arribar als 705 treballadors, amb una facturació de 350 milions en un termini de cinc anys.

Notícies relacionades

    Fagor i Cata formen part d’una llista molt reduïda de fabricants d’electrodomèstics que han sobreviscut a la competència dels països de baix cost. 

    La resurrecció de Fagor està pilotada des de la seu central a Torelló (Osona) del grup CNA, fundat pels germans Francisco i Joan Casals el 1947 com a Cata. La facturació del grup va experimentar un salt amb la incorporació de Fagor i va arribar als 318 milions, el 52% més que fa dos anys. 

Temes:

Empreses