DELICTES ECONÒMICS

Díaz Ferrán insisteix a reclamar el tercer grau penitenciari

'Interviú' publica fotos de l'expresident de la CEOE a la presó

 

  / INTERVIÚ

2
Es llegeix en minuts

L'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán, que fa quatre anys que és a la presó, ha reclamat la concessió del tercer grau penitenciari. Segons publica aquesta setmana el setmanari del grup Zeta 'Interviú', amb fotos de Ferrán al centre penitenciari, el jutge va rebutjar a l'octubre aquesta petició al considerar que el risc de fuga és elevat. 

El que va ser cap dels empresaris i animava els espanyols a "treballar més i guanyar menys" per sortir de la crisi, compleix condemna a la presó de Soto del Real (Madrid). En una cel·la per a ell sol, dins un mòdul de respecte, Díaz Ferrán espera el veredicte d'altres casos contra ell (el primer, el de les targetes 'black' de Caja Madrid), però ha sol·licitat que el deixin anar a la presó només a dormir.

Ha complert quatre anys a la presó de Soto del Real, on va arribar acusat de multitud de delictes econòmics. En aquest temps ha vist entrar i sortir, entre molts altres presos, Luis Bárcenas (que hi va estar entre el juny del 2013 i el gener del 2015) i Mario Conde (que va passar per allà entre l'abril i el juny del 2016). Conde fins i tot va estar al mateix mòdul, el número 10, un dels coneguts com 'de respecte', on Gerardo Díaz Ferrán compleix la seva condemna de sis anys i mig pel 'cas Marsans' i Aerolíneas Argentinas.

El líder de la patronal fa gairebé 1.500 dies que no surt de la presó. Fonts penitenciàries assenyalen que té bon comportament i que no ha tingut ni un sol incident ressenyable. Des del seu entorn, en canvi, afirmen que no s'ha "acostumat" a la vida a la presó i incideixen en la seva avançada edat (farà 74 anys).

Sigui com sigui, Díaz Ferrán disfruta de les comoditats dels mòduls de respecte: zones regulades pels mateixos presos, on no hi ha interns conflictius, amb cel·les individuals, activitats, biblioteca i tallers.

DISCRIMINACIÓ

Notícies relacionades

Però Díaz Ferrán es considera discriminat respecte a altres presos, especialment alguns vips o mediàtics. Els jutges han rebutjat fins ara totes les seves sol·licituds per obtenir el tercer grau (un règim de semillibertat que li permetria sortir de la presó durant el dia i tornar-hi només per dormir), del qual disfruta, per exemple, un altre pres conegut, Carlos Fabra, que va ser líder del PP de Castelló.

RISC DE REINCIDÈNCIA

En l'última ocasió, a finals del mes d'octubre passat, el jutge va rebutjar concedir-li aquest règim perquè va apreciar en Díaz Ferrán un risc de reincidència "mitjà alt", cosa a la qual va afegir el gran nombre de víctimes que van provocar els seus delictes, l'alarma social i l'alta planificació dels seus actes.