IGNACIO DE LA TORRE Economista i soci d'Arcano

"Estem davant una bombolla d'actius financers"

L'economista que va predir la sortida d'Espanya de la crisi avisa ara dels perills de la política de liquiditat del BCE

Espera que els tipus d'interès pugin tard o d'hora, i per això aconsella passar a hipoteques de tipus fix.

jjubierre36509820 economia   ignacio de la torre  economista y socio de arcana161204122937

jjubierre36509820 economia ignacio de la torre economista y socio de arcana161204122937

4
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

El novembre del 2012, en el punt més profund de la segona recessió, la societat d’inversió Arcano va publicar The Case for Spain, on s’il·lustraven els seculars defectes de l’economia espanyola. Però a més a més, el seu autor, Ignacio de la Torre, exposava algunes de les claus –quan ningú més aconseguia veure-les– del que es podia interpretar com l’inici de la recuperació. Les exportacions o les reformes del mercat laboral, entre altres consideracions, apuntaven a una sortida de la crisi, segons la seva opinió, quan el conjunt dels analistes no acaben de veure la sortida del túnel. Les prediccions que es van fer llavors van acabar per complir-se; el 2014 l’eco­nomia espanyola va tornar a ­créixer. 

    Des d’aleshores, la situació econòmica global ha canviat substancialment, particularment les condicions financeres dels mercats, fins al punt que encara que no veu perill d’una recessió econòmica considera que hi ha arguments suficients per pensar que s’ha creat un bombolla financera com a conseqüència dels excessos de liquiditat generats pels bancs centrals que acabarà per explotar més aviat que tard. «Apocalypse Now» és la seva nova predicció. «No hi haurà recessió, ni als EUA, ni a Europa, ni a Espanya. Estem en economies que han estalviat molt, les famílies han estalviat i les empreses tenen balanços forts. Unes i altres estan en una situació molt sana. El risc de ­recessió està molt acotat pel que fa a Occident», assegura De la ­Torre.

    Però sí que hi ha riscos a l’horitzó; pot explotar la bombolla financera creada per l’excés de liquiditat als mercats. «El preu d’aquests actius està prostituït», considera, a causa de la injecció massiva de capital que han realitzat els bancs centrals. El Banc Central Europeu (BCE) compra cada mes 80.000 milions en actius. Però arribarà un moment en què els bancs centrals no podran seguir comprant actius i es veuran obligats a apujar els tipus d’interès, com passarà als EUA. En aquest moment, «els inversors valoraran el preu d’aquests actius, i si la correcció és forta pot produir-se una crisi financera», vaticina.

    Els EUA ja han començat a apujar els seus tipus. Ara s’espera una nova alça. Europa té més marge per seguir imprimint diners i per apujar els tipus d’interès de curt termini mentre es mantingui la desocupació i augmentin els preus. «La qüestió és que, encara que tinguem més marge, a l’imprimir 80.000 milions al mes, generem una bombolla. Aquest debat s’ha obert i hi ha gent que opinem que no té sentit mantenir aquesta bombolla i n’hi ha que pensen que sí que en té», explica.

 

    La clau és que en el moment en què el BCE canviï de política «hi haurà una correcció forta als mercats», augura De la Torre. El bo sobirà és l’origen de la bombolla i quan es genera en aquest actiu, immediatament es genera en els bons corporatius, i a partir d’aquí, els diners es desplacen al següent actiu que és la borsa, que està en múltiples molt alts, i l’última derivada és que se n’acaba anant cap als mercats immobiliaris. Ja hi ha països a Europa amb aquesta bombolla.

    ¿Com han de plantejar-se els inversors i els estalviadors aquesta situació? La recepta de De la Torre implica tenir posicions llargues en tresoreria (efectiu), amb la inflació baixa no hi ha minva d’aquesta posició. «Veig de sentit comú tenir vivenda en certes zones d’Espanya, com Madrid i Barcelona. La vivenda pujarà amb força, per sobre del 5% o el 6% a l’any. I el que estigui en renda fixa ha de tenir durades molt curtetes, sis mesos, com a màxim un any. En la renda variable hi haurà oportunitats. Si canvien els tipus d’interès els bancs començaran a fer-ho ­millor». 

Mercats emergents

Notícies relacionades

Si hi ha oportunitat, no està en els mercats emergents. Han imitat totes les tonteries que es van fer als EUA i Europa abans de la crisi: endeutament massiu, bombolla immobiliàra i pèrdua competitiva. «Ara ho pagaran. Llatinoamèrica està en recessió, la Xina té risc d’entrar en la mateixa situació. Estem veient el creixement més baix en els emergents des de la Gran Recessió. Hi pot haver algunes oportunitats, com Mèxic, però en general no són una bona opció». 

    De la Torre insisteix que si hi ha una crisi financera, no hi haurà una crisi econòmica. A Espanya l’esperen uns anys molt bons: millorarà l’economia, es reduirà la desocupació i pujaran els preus de les cases. Que caigui el bo alemany no ha de provocar grans ensurts. En aquest context el que s’ha de fer és «gestionar el risc de la hipoteca. Si els lectors entenen el que vull dir és que han de passar-se a tipus fix, perquè els tipus d’interès pujaran abans del que la gent espera. Aquest és un risc enorme. Aprofitar ara per canviar a tipus fix crec que és molt rellevant».