HISTÒRIES MÍNIMES
Cocoro, les calces que absorbeixen el flux menstrual
Femmefleur fabricarà el seu innovador producte gràcies a Verkami

getthumbsbyfilename
La cooperativa Femmefleur, formada per Eva Polío, Clara Guasch, Cris Torres i Laida Memba, va trobar en menys de 48 hores a Verkami els 21.570 euros que necessitava per llançar al mercat les primeres 1.500 mostres de les CocoroCocoro, unes calcetes dissenyades per Rosario Puñales que costen uns 30 euros i aparentment són com les altres, però que estan proveïdes de tres capes: una hipoal·lergògena de cotó per posar en contacte amb la pell; una d’exterior i embellidora de licra o cotó, i al mig, una fina fibra de teixit tecnològic bactericida que absorbeix el flux menstrual i vaginal, les petites pèrdues d’orina i, per descomptat, l’olor que comporta.
Les emprenedores, que tenen la seu a l’espai de Coworking Domenech7, també van cobrir ràpidament el segon objectiu de la seva campanya de micromecenatge. Amb 50.000 euros podran ampliar la producció única en negre a diversos colors i arribar a més dones incorporant les talles XXL i SXS. Si aconsegueixen 90.000 euros, podrien sumar un quart model als tres que s’ofereixen actualment. En tot cas, la campanya estarà viva fins al 23 de desembre. En el moment de publicar aquest article havien recaptat 72.000 euros. «La resposta ens ha sorprès», confessa Polío. «És que en un món on s’innova contínuament, en productes de menstruació no s’ha avançat gens», afegeix Guasch.
La compresa d’un sol ús es va inventar el 1895, però no es va popularitzar fins a la dècada dels 70. La primera patent del tampó, el primer mètode intern, és del 1929, però els prejudicis morals en van frenar l’ús massiu fins als 80.
Poca novetat fins a la recent i gradual arribada de la copa menstrual, un petit recipient de silicona que s’insereix a la vagina com un tampó, però amb residus mínims (és reutilitzable) i sense l’inconvenient del contacte amb productes químics ni plàstics.
Un equip femení i 'on line'
La Cooperativa Femmefleur és una estructura horitzontal amb vocació social que se sosté a través de Skype. Eva Polío i Clara Guasch treballen des del 'coworking' Domenech7. Memba, des de Pamplona, i Torres, des de Rotterdam (Holanda).
Les arquitectes Polío i Memba, que s’havien conegut a la facultat, van descobrir el 2010 la copa menstrual per separat. «Vam quedar per dinar i vam comentar emocionades que era una cosa que tothom hauria de conèixer», explica. Llavors van pensar en una altra amiga dissenyadora, Cris Torres, que podria crear la part gràfica d’una empresa nova. Malgrat viure a Holanda es va emocionar amb el projecte, que es va materialitzar en una cooperativa.
Notícies relacionadesFemmefleur va obtenir la distribució en exclusiva de la copa Femmecup i el 2011 va posar en marxa la primera botiga virtual de copes menstruals d’Espanya, que rep més de 630.000 visites a l’any. «Les consultes ens van fer veure que les dones necessitaven, en alguns moments, mètodes d’higiene externs diferents de la compresa, que és incòmoda i es mou», explica Polío.
Als Estats Units hi ha marques com Thix, que fabriquen calcetes aparentment normals però pensades per a la menstruació i Femmecup va decidir explorar aquesta línia. La cooperativa va invertir entre 75.000 i 100.00 euros en la creació de prototips i en treball de camp. El grup d’inversors GiCoop en va invertir 50.000 i la resta d’aportacions de diners procedeix de les microdonacions.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre