ECONOMIA COL·LABORATIVA
Barcelona es queda com l'única gran ciutat europea sense Uber
La companyia descarta obrir el seu servei a la localitat catalana per la falta de llicències VTC
Un buit legal va permetre a centenars de conductors de Madrid aconseguir aquest permís

getthumbsbyfilename
Uber, el gegant del transport mundial que no té cotxes en propietat, descarta implantar el seu servei a Barcelona per la falta de llicències d'arrendament de vehicles amb conductor (VTC). D'aquesta manera, la capital catalana serà l'única gran ciutat europea que es queda sense la implantació d'aquesta firma, cosa que no canviarà en el futur pròxim per la nul·la restricció a la concessió de llicències d'aquesta mena.
Uber va aterrar amb mal peu a Espanya, quan l'abril del 2014 va estrenar sense grans anuncis però amb gran repercussió el seu servei de lloguer de cotxes de particulars (UperPOP) a Barcelona. La firma es va trobar amb una falta de regulació específica en matèria d'economia col·laborativa i una ferma oposició del sector del taxi, que va derivar en denúncies i en la cancel·lació del servei.
En total, 523 ciutats de tot el món compten amb aquest servei de cotxes amb conductors professionals en funcionament
L'any passat, però, Uber va renéixer a Madrid amb una estratègia molt diferent: en lloc del servei entre particulars, reapareixia amb el servei UberX, que usa conductors professionals amb llicència VTC per transportar particulars. "Va ser una decisió estratègica per a la companyia. L'acceptació del servei ha sigut molt bona tant per part dels conductors professionals com dels usuaris", comenten fonts de l'empresa. Segons la companyia, amb Uber s'aconsegueix un estalvi "respecte a alternatives tradicionals" del 30% en els trajectes més habituals i de fins a un 40% en viatges a l'aeroport.
Després de l'obertura a Madrid, el pas lògic hauria sigut obrir a Barcelona, una ciutat on a Uber li agradaria estar amb la nova fórmula, cosa, però, que no serà possible pel menor nombre de llicències VTC, segons Uber. Una anomalia que xoca amb el mapa on la companyia opera actualment a Europa: 86 grans ciutats o zonesgrans ciutats o zones de pràcticament tots els països europeus: Amsterdam, Roma, Praga, Oslo, París, Milà, Londres, Lisboa, Estocolm, Dublín, Copenhaguen, Atenes, Berlín... I en 523 de tot el món. Però no a Barcelona.
"Ens encantaria poder operar a Barcelona, una ciutat que atrau milions de turistes i on hi ha falta de serveis de transport com el nostre que ajudarien a la mobilitat de les persones. Però ho descartem fins que no hi hagi més llicències VTC", afegeixen les mateixes fonts de l'empresa. Segons la companyia, cada any "milers" de persones obren l''app' d'Uber a Barcelona per intentar demanar un cotxe, però no ho poden fer. El rècord se situa durant el Mobile World Congress (MWC): en quatre dies, més de 10.000 persones van obrir l'aplicació per demanar un Uber sense poder aconseguir-ho.
La companyia afirma que cada any "milers" de persones utilitzen l''app' d'Uber per intentar demanar un vehicle, però no ho poden fer
El nombre de llicències VTC està lligat al dels taxis i, per llei, és d'una VTC per cada 30 taxis. Però el nombre de llicències de taxis fa almenys més de 20 anys que està estancat a Madrid i Barcelona (16.000 i 10.500, respectivament), de manera que tampoc pot augmentar el nombre de llicències VTC. Per a Uber, aquest nombre és insuficient, però el sector del taxi creu que no hi ha espai per a més.
Notícies relacionades¿Per què Uber pot operar a Madrid no a Barcelona? Segons l'empresa, perquè la proporció a Madrid és ara d'una llicència VTC per cada 10 de taxis. ¿Com és possible si la llei marca 1:30? "Hi va haver un període de buit legal que els professionals de Madrid van aprofitar per demanar llicències VTC", expliquen les mateixes fonts. Les comunitats autònomes, en aquest període de buit legal, van denegar la concessió de llicències, però als que van arribar als tribunals, se'ls ha donat la raó a poc a poc. A Madrid se'n van sol·licitar moltes més, i per això ara hi ha unes 1.600 llicències VTC, per només unes 500 a Barcelona, segons les mateixes fonts. La CNMC, al gener, va requerir a Foment que eliminés les limitacions a la concessió de llicències VTC.
"Amb aquest nombre de llicències no podem operar perquè el servei no seria òptim", afegeixen les mateixes fonts d'Uber, que recorden que "no es tracta de competir amb el taxi, sinó d'oferir alternatives viables al transport i a problemes com la congestió". Mentrestant, la Federació Espanyola de Taxi (Fedetaxi) ja ha reclamat al nou Govern un pla de xoc de foment del taxi. "Continuarem sent ferms i seguirem en alerta per evitar els abusos del 'lobby' de les multinacionals del fals consum col·laboratiu, sense descartar cap classe de mesures", afegeix.
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- incident als voltants de l’estadi Detinguda la dona que va atropellar 15 aficionats de l’Espanyol
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- Radiografia d’un campió La Lliga de la revolució de Flick
- Treballadors de la DGAIA van alertar el 2023 del risc en les fugues de menors
- Indemnització L’Audiència Nacional reconeix una indemnització de 232.500 euros a Rosell pel temps que va estar a la presó
- Col·loqui de Diario de Noticias i Prensa Ibérica Illa: «Fomentar l’eusquera o el català no és anar contra el castellà, és protegir el patrimoni de tothom»
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Pacte amb els Comuns El Govern tindrà en marxa el registre de grans propietaris de vivendes a l’octubre
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó