BRETXA SALARIAL

Les espanyoles amb feina cobren gairebé el 15% menys que els seus companys

La Comissió Europea anuncia per a l'any que ve una proposta per millorar la conciliació i reduir les diferències

jgblanco14224338 palau plegamans i solit  palau de plegamans 7 10 2010 empres161012191056

jgblanco14224338 palau plegamans i solit palau de plegamans 7 10 2010 empres161012191056 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
M. J. / MADRID

Des de dijous que ve, 3 de novembre, fins a finals d'any, tot el que treballin les dones amb feina serà, simbòlicament, de franc. Aquests gairebé dos mesos representen la bretxa salarial de gènere, és a dir, el temps de més que treballen les dones per tenir un sou igual que els homes. Per això aquest dilluns la Comissió Europea ha donat a conèixer aquesta diferència als països del Vell Continent i a Espanya els homes guanyen el 14,9% més que les dones, dos punts menys que la mitjana europea (16,7%).

Els països on la bretxa és menor són Romania (4,5%), Luxemburg (5,4%), Itàlia (6,1%) i Bèlgica (6,6%), mentre que els que tenen una diferència més gran són Estònia (28,1%), la República Txeca (22,5%) i Alemanya (22,3%).

"Els empresaris europeus han de deixar d'enviar el missatge que les dones han de rebre dues pagues menys que els homes cada any", han denunciat en un comunicat conjunt el vicepresident primer de la Comissió, Frans Timmermans, i les titulars europees d'Ocupació, Marianne Thyssen i Justícia, Vera Jourova.

"El sostre de vidre encara existeix: tot i haver-hi més dones que homes amb títol universitari, menys del 5% dels líders d'empreses a la UE són dones. Això suposa una pèrdua de talent femení", han subratllat.

Un dels problemes més greus de les carreres laborals de les dones és que elles, tot i haver millorat la seva posició en l'educació, solen treballar en sectors més mal pagats, i no només poc qualificats, sinó també importants socialment com són la sanitat i l'ensenyament. A més, interrompen amb més freqüència que els homes la carrera laboral per tenir cura dels fills o de familiars dependents, una feina no remunerada. Aquesta interrupció repercuteix negativament en el sou i per tant en la pensió que rebran quan es jubilin.  

CONCILIACIÓ

"Els homes que treballen dediquen de mitjana nou hores setmanals no remunerades a activitats domèstiques o de cura de familiars, mentre que les dones treballadores hi dediquen 26 hores setmanals, gairebé quatre hores al dia", ha assenyalat la Comissió Europea. Segons les seves dades, això es reflecteix en el fet que més d'una de cada tres dones redueix les hores pagades a temps parcial, mentre que només un de cada deu homes fa el mateix.

A més, "els càrrecs directius o de supervisió els ocupen de manera aclaparadora els homes" i dins de cada sector ells reben promocions amb més freqüència que elles. Com a conseqüència se'ls paga més, segons Brussel·les, que afegeix la dada que menys del 4% dels directors generals d'empreses són dones.

Notícies relacionades

Els comissaris han anunciat per a l'any que ve una proposta que ajudarà els pares treballadors i els cuidadors a trobar l'equilibri entre la vida familiar i professional i augmentarà la participació femenina en el mercat laboral.

Per calcular la bretxa salarial entre dones i homes, els experts utilitzen diferents variables, de manera que en alguns casos és superior. Fa una setmana el centre d'estudis Fedea va assegurar que a Espanya les dones cobren el 20% menys que els homes.