REACCIONS A BRUSSEL·LES

Els sindicats alerten l'Eurocambra de l'impacte negatiu del CETA

Organitzacions empresarials i del sector agrícola celebren l'obertura de mercats entre la UE i el Canadà

35613299 591

35613299 591 / JOHN THYS (AFP)

3
Es llegeix en minuts

Representants de sindicats de serveis públics i defensors de la salut pública han criticat aquest dimarts al Parlament Europeu els efectes negatius que pot tenir l'acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà, conegut com a CETA, pendent encara de ratificació, mentre que organitzacions empresarials i del sector agrícola han valorat l'obertura de mercats entre les dues parts.

Diversos representants de sindicats, oenagés, empreses i agricultors han intervingut aquest dimecres davant la comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu per discutir sobre els beneficis i els efectes negatius del CETA, que la UE i el Canadà esperen firmar a Brussel·les el dia 27 d'octubre. Abans, el 18 d'octubre, els ministres de Comerç dels Vint-i-vuit estan convocats per donar el vistiplau a la firma i per aprovar la declaració conjunta elaborada per aclarir alguns dels aspectes més controvertits de l'acord.

CRÍTIQUES 

La directora general de la Federació Sindical Europea de Serveis Públics (FSESP), Penny Clarke, ha afirmat que la seva organització manté reserves amb l'acord i no n'aprova la ratificació, ja que té objeccions respecte a la "feble" protecció de treballadors del sector públic i del medi ambient, amb el tribunal de protecció d'inversions inclòs en el tractat i amb l'espai que deixa per regular en el sector públic.

"Aquestes preocupacions són compartides per un ampli ventall de diferents parts de la societat", ha apuntat Clarke, que ha assenyalat que en les seves converses amb homòlegs canadencs han intentat "anar més enllà dels interessos ofensius i defensius" ja que "els interessos de la gent i els treballadors són comuns en tots els països".

En relació amb la declaració conjunta, Clarke ha instat a preguntar-se si resol les reserves plantejades respecte al text de l'acord de lliure comerç. "Si la resposta és no, hem de treure conclusions", ha advertit.

En la mateixa línia, la secretària general de l'Aliança Europea de Salut Pública, Nina Renshaw, ha assegurat que la seva organització no creu que el CETA sigui equilibrat "fins i tot després de la declaració interpretativa" i no conté salvaguardes "per garantir la protecció de la salut pública".

Concretament, ha criticat que les empreses puguin demanar compensacions per determinades polítiques públiques "que frustrin les seves expectatives d'inversions". "No creiem que sigui necessari en economies madures amb Estat de Dret", ha destacat en relació amb el tribunal de protecció d'inversions. També ha alertat sobre la possibilitat d'un increment dels preus de medecines i equips mèdics i d'un creixement de malalties o addiccions, resultat de l'eliminació d'aranzels a productes com el tabac o l'alcohol.

En contra d'aquestes opinions s'ha pronunciat la directora de Relacions Internacionals de Business Europe, Luisa Santos, que ha reconegut que existeixen reserves al tractat, especialment en les àrees dels serveis públics i la protecció d'inversions, però que espera que es resolguin en la declaració conjunta.

SUPORTS

En qualsevol cas, Santos ha subratllat que el CETA és un acord "molt bo, molt ambiciós i molt progressista", al mateix temps que ha remarcat els beneficis que representa per a les empreses europees en els camps del sector serveis i de la contractació pública, en els quals segons ella s'ha aconseguit un important accés al mercat canadenc.

De la mateixa manera, el secretari general del Comitè d'Organitzacions Agràries i de Cooperatives Europees (Copa-Cogeca), Pekka Pesonen, ha qualificat l'acord com a "enormement important des del punt de vista estratègic" i ha celebrat la completa liberalització d'alguns sectors com el lacti. No obstant, ha demanat a Brussel·les que supervisi els seus efectes en les exportacions de carn de boví i porcí.

Pesonen també ha valorat el reconeixement del Canadà d'un gran nombre d'indicacions geogràfiques. En general, ha assenyalat que el CETA "millorarà les orientacions en altres acords multilaterals" i ha mostrat el suport de la seva organització a l'acord comercial.

Notícies relacionades

Al seu torn, l'eurodiputat responsable de l'informe sobre el CETA, Artis Pabriks, del Partit Popular Europeu, ha afirmat que el tractat comercial amb el Canadà "és molt millor que qualsevol acord anterior", al mateix temps que ha apuntat que l'han signat dos socis que "comparteixen els mateixos valors".

Així mateix, ha defensat que el CETA és un pacte comercial "important geopolíticament i econòmicament" i, tot i que ha reconegut que no es tracta d'un acord ideal, existeix l'oportunitat que la UE i el Canadà discuteixin millores del tractat en un futur.