NOVA TECNOLOGIA BANCÀRIA

16 bancs posen en marxa un sistema de pagament per mòbil entre particulars

Bizum calcula que es realitzaran 1.000 milions d'operacions en cinc anys amb un import de 30.000 milions d'euros

jcortadellas35812011 bizum161006145113

jcortadellas35812011 bizum161006145113

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÚAS / BARCELONA

El servei de pagaments per mòbil entre particulars en temps real impulsat per la banca espanyola, Bizum, ja està disponible per als clients de 16 d’aquestes entitats, les més grans del sistema financer, que finalment s’han posat d’acord en el desenvolupament d’una tecnologia comuna per afrontar la competència de les companyies tecnològiques.

    Els usuaris només hauran de donar-se d’alta al seu banc per començar a utilitzar-lo després de descarregar l’aplicació (app) al seu mòbil. En roda de premsa, el conseller delegat de Bizum, Ángel Nigorra, va explicar ahir que el servei es caracteritza per la immediatesa i la universalitat, i és un avanç «sense precedents» per a aquest tipus de transaccions interpersonals, que només requereixen compartir el número de mòbil.

    A més a més, l’usuari només necessitarà donar-se d’alta al seu propi banc per vincular el seu número de compte amb el seu número de mòbil, i per això no haurà d’introduir les seves dades en cap altra aplicació bancària i estarà protegit pels sistemes de seguretat de la seva entitat.

    Es tracta d’una solució de pagaments per mòbil «en temps real i de compte a compte», amb la qual «en menys de cinc segons es tenen els diners ingressats» i que «és vàlid sigui quin sigui el banc». «Només necessitem un mòbil i el nostre compte bancari habitual, no hem de canviar de banc», va dir el conseller delegat de l’empresa.

RELACIÓ AMB EL CLIENT

Tampoc necessita precàrrega d’efectiu, com altres aplicacions, i per això «si es porta mòbil, es porten diners», ha explicat. El servei de moment és gratis, també les entitats s’han posat d’acord en això, encara que ja es veurà què passarà en el futur. El preu dependrà de cada entitat i de la relació que tingui amb el client i les operacions es podran realitzar per a uns imports en principi d’entre 50 cèntims i 500 euros.

    Les entitats bancàries han decidit unir-se d’aquesta forma per afrontar la competència del pagament per mòbil a la qual s’enfronten des de diversos fronts, des de fabricants de mòbils (Samsung Pay o Apple Pay), operadors (Vodafone Wallet) o els gegants d’internet (Android Pay i Google Pay). L’objectiu de Bizum és arribar a 10 milions d’usuaris, que són els que usen una app bancària amb una freqüència mensual a Espanya. En una primera fase, que va començar ahir, 16 bancs s’han unit en aquesta iniciativa: CaixaBank, BBVA, Santander, Sabadell, Bankia, Popular, Kutxabank, Ibercaja, Bankinter, Liberbank, Laboral Kutxa, Cecabank, CajaSur, Imaginbank, Oficinadirecta.com i Banco Pastor. Al llarg de l’octubre s’hi uniran vuit entitats, i després més, fins a completar 34 bancs.

CINC ANYS

Segons Nigorra, es calcula que aquesta forma de pagament que substitueix l’efectiu, podrà arribar als 1.000 milions d’operacions en els pròxims cinc anys, amb un import d’uns 30.000 milions d’euros, que permet tant realitzar com sol·licitar pagaments i només requereix conèixer el número de mòbil de l’altra persona. De moment, en els tres dies que el servei ha estat operatiu, ja tenia més de 37.000 usuaris donats d’alta, que havien fet més de 7.500 operacions ahir al matí. És un començament espectacular i vol dir que els usuaris «ho han entès i ho han recolzat», però «hi ha molta feina per fer», va explicar el responsable de la firma.

Notícies relacionades

    Així mateix, en els pròxims mesos s’aniran incorporant altres funcionalitats de pagament en comerços electrònics i físics, va explicar. Aquest servei respon a les necessitats dels usuaris i de la societat, on a poc a poc es van imposant models col·laboratius amb interacció entre usuaris, que demanen mitjans de pagament cada vegada més senzills, va dir.

    Es tracta d’un projecte conjunt d’integració que ha unit al voltant del 95% de la banca a Espanya. Bizum és el nom comercial de la Sociedad de Procedimientos de Pago, constituïda el juny passat, de la qual són accionistes 27 entitats bancàries, pràcticament tot el sistema financer espanyol.