LLUITA CONTRA L'EVASIÓ FISCAL
Brussel·les assenyala 44 candidats a la llista negra de paradisos fiscals
Andorra pertany al grup de països amb baixa tributació i amb problemes de transparència
La llista única definitiva per a la Unió Europea es publicarà a finals del 2017
La Comissió Europea ha identificat un total de 44 territoris que, en principi, podrien ser susceptibles de ser inclosos en la llista única de paradisos fiscals la llista única de paradisos fiscalsque Brussel·les preveu tenir ultimada a finals del 2017. Aquests 44 territoris reuneixen la doble condició de presentar alguna mena de carència des del punt de vista de la transparència (intercanvi d'informació) i a més oferir una baixa tributació (a través de règims preferencials o de nul·la tributació de les societats).
Entre aquests 44 territoris s'hi inclouen, per exemple, vells coneguts d'altres llistes prèvies de paradisos fiscals com Andorra, les Bahames, Hong Kong, Panamà, o les Illes Verges. Però també hi apareixen el Brasil, el Marroc, Israel, el Perú, Tunísia i Turquia. No hi són, no obstant, altres clàssics com Aruba, les Bermudes, Belize, les illes Caiman, Guernsey, Jersey o les Seychelles. ¿La raó d'això últim? La Comissió Europea ha hagut de considerar suficients alguns acords parcials d'intercanvi d'informació subscrits per aquests territoris per deixar de veure-hi “risc de falta de transparència”.
Tampoc apareix en aquesta llista Gibraltar, per al qual no s'aprecia una relació econòmica intensa de la UE que faci necessària una anàlisi posterior de riscos. Sí que hi apareixen els EUA, on estats com Delaware ofereixen règims especials de tributació i escassa transparència.
"NO ÉS UNA LLISTA INICIAL"
Aquestes són algunes de les conclusions que es poden extreure d'un informe preliminar publicat aquest dijous per la Comissió Europea en què apareix una primera selecció de tots els països del món que no pertanyen a la Unió Europea.
La Comissió insisteix que aquesta llista no ha de ser entesa “com una llista inicial de la UE” sobre paradisos fiscals, ja que hi ha països que “no constitueixen una amenaça per a les bases imposables dels Estats membres” i, a més, n'existeixen d'altres que podran desaparèixer de la llista en un cribratge posterior. En tot cas, aquesta llista ja ofereix algunes pistes.
METODOLOGIA
Després de descartar aquells països que no tenen relacions significatives amb la UE (com el Paraguai), o no tenen un sector financer desproporcionat (com Rússia), així com aquells dels quals no es disposa de dades (com el Vaticà) o els països en vies de desenvolupament (Etiòpia), l'informe preliminar de la Comissió Europea ha seleccionat un total de 86 territoris que ha sotmès a un primer examen de riscos. En aquest grup s'hi inclouen les cinc jurisdiccions amb què la UE ha firmat alguna mena d'acord de transparència fiscal (Andorra, Liechtenstein, Mònaco, San Marino i Suïssa).
Del total d'aquests 86 territoris, s'ha identificat risc de falta de transparència en 58. En aquest últim grup hi ha 44 territoris en què a més de risc de transparència es destaca que existeixen pràctiques de baixa tributació, bé en forma d'acords preferencials (en 41), bé en forma de nul·la tributació de les societats (en 3).
Dels cinc territoris amb acord de transparència amb la UE, només Andorra combina dos d'aquests riscos (transparència i acords preferencials). En els altres quatre, la CE només hi aprecia baixa tributació, però cap problema de transparència.
LLISTA NEGRA, EL 2017
En els comunicats i notes emesos aquest dijous, la CE insisteix que no s'ha de confondre aquesta anàlisi amb la publicació d'una llista de paradisos fiscals. “No existeix un prejudici sobre els països esmentats a l'estudi”, s'insisteix.
En els pròxims mesos els Estats membres hauran de realitzar una anàlisi més detallada de totes les circumstàncies i s'establirà un diàleg amb els territoris concernits per negociar més cooperació. Finalment es preveu publicar una llista única per als 28 a finals del 2017. “La llista de la Unió Europea serà la nostra eina per tractar amb tercers països que rebutgin un joc lleial”, segons el comissari europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici.
Notícies relacionadesAbans d'això, “abans de finalitzar el 2016”, els Estats membres han de dir quina mena de sancions aplicaran als territoris que siguin inclosos en aquesta llista a finals del 2017.
En paral·lel a aquests treballs, l'organització de països desenvolupats OCDE avança en el seu objectiu de publicar abans de l'estiu del 2017 la seva pròpia llista negra de paradisos fiscals. La diferència entre l'una i l'altra -segons fonts de la Comissió Europea- és que la UE no només incorporarà un criteri de falta de transparència o nul intercanvi d'informació (criteri de l'OCDE), sinó que també tindrà en compte les pràctiques de baixa tributació.
- "La sarna ja és un problema de salut pública entre els joves"
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Accident Una persona morta al centre comercial Via Sabadell en desprendre's un plafó de formigó d'una botiga
- Dos grups d’experts reformaran la DGAIA en un termini de tres mesos
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Una estranya mutació genètica permet que algunes persones dormin menys
- Nou posicionament Junts vol prohibir el burca al carrer i vetar l'ús del vel a escoles i instituts
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Manresa Un dels mossos que va participar en el rescat d'una menor al Cardener: "Em va sortir de dins, veia que la nena s'estava ofegant"
- Nou acord El Govern lliga amb ERC l’última injecció de recursos i salva la seva estabilitat sense pressupostos