CINC ANYS A ESPANYA

Les xifres més curioses d'Amazon Espanya

¿Quina és la ciutat que més articles compra a Amazon? ¿I l'usuari que més ha comprat?

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Avui fa cinc anys, el 14 de setembre del 2011, el gegant del comerç electrònic americà Amazon va obrir oficialment la seva botiga a Espanya: Amazon.es. Va ser un aterratge sonat i esperat pels consumidors, que va consolidar el comerç electrònic (creixement anual del 25%) i que, durant aquest temps, ha situat el portal de venda espanyol com la sisena web més visitada d’Espanya, segons Alexa (per darrere de Google.es, Google.com, Youtube, Facebook i Twitter). En aquest temps, els usuaris han comprat milions d’articles que han generat centenars d’estadístiques curioses. ¿Quina és la ciutat que més articles compra a Amazon?  ¿I l’usuari que més ha comprat? ¿I el disc més venut?

Amazon té usuaris molt fidels. Tant, que els seus tres millors clients són un jove organitzador d’esdeveniments de la Rioja, un economista de Getxo (Biscaia) i un pare de família d’Oviedo. Són, probablement, els tres espanyols que més compren per internet, i tres dels millors clients del gegant del comerç electrònic, ja que acumulen prop d’una comanda al dia durant els últims cinc anys.

Segons les dades de la companyia, que no xifra el nombre de productes comercialitzats a Espanya fins ara, si es posessin totes les capses que han enviat als clients durant aquests cinc anys una darrere l’altra «es podria cobrir la distància entre Madrid i Auckland, Nova Zelanda» (gairebé 20.000 quilòmetres). El dia de més vendes fins al moment de la firma va ser el 12 de juliol del 2016 (Prime Day), quan es van vendre 570.000 productes en 24 hores, i el minut de la història amb més comandes, el 7 de gener a les 18.22 hores (primer dia de rebaixes d’hivern): 1.266 comandes en 60 segons. La comanda més ràpida es va entregar en 16 minuts a un client a Madrid a través del servei Prime Now, el servei d’entregues ultraràpides. Va ser el 8 d’agost d’aquest any a les 14.08 hores i contenia un biberó de 260 mil·lilitres, una tetina anticòlics i quatre brics de llet.

Pel que fa a tipus de productes, l’àlbum de música més venut en la història d’Amazon.es ha sigut 25, de la cantant britànica Adele, i el calçat de més èxit, les vambes Converse All Star (en color blanc). 'El petit príncep', d’Antoine de Saint-Exupéry, ha sigut la novel·la impresa més venuda, i l’ebook de més èxit, El amor huele a café, de Nieves García Bautista. Per ciutats, Cártama (Màlaga) és la que més llibres per càpita ha comprat i Eivissa la ciutat els habitants de la qual han adquirit on line més articles de decoració de la llar. Pel que fa a DVD, el Masnou és la ciutat espanyola que més pel·lícules per càpita ha comprat en aquests cinc anys.

Notícies relacionades

Els clients catalans també tenen les seves especialitats. Sant Cugat del Vallès lidera les compres de sabates Esparreguera és on més vi s’adquireix i Figueres, on més instruments musicals es venen. Sant Cugat és, a més, la ciutat catalana que més ha comprat a Amazon.es en aquests cinc anys, seguida de Sitges Barcelona.

Amazon.es va començar oferint quatre milions d'articles, i actualment ofereix 157 milions de productes. La companyia, que té un centre logístic a San Fernando de Henares (Madrid), obrirà un altre gran magatzem al Prat l'any que ve, que donarà feina a 1.500 persones.