INVESTIGACIÓ MÉDICA

Aliança publicoprivada contra la metàstasi del càncer

Ferrer, l'IBEC i Mind the Byte creen un consorci que usarà el disseny computacional de fàrmacs per reduir costos i temps

La farmacèutica catalana, que té presència en 90 països, suma una dotzena de projectes en col·laboració amb tercers

icoy35510473 economia nonell trepat160913183343

icoy35510473 economia nonell trepat160913183343

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aliança publicoprivada per combatre la metàstasi del càncer. La farmacèutica Ferrer ha constituït un consorci amb la bioinformàtica Mind the Byte i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), totes dues amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB), que es basarà en el disseny computacional de molècules terapèutiques, un sistema mitjançant el qual es reduiran costos i temps en la investigació.

El treball es basarà en la investigació del doctor Xavier Trepat, professor d’ICREA a l’IBEC sobre la interacció de les cadherines (les principals molècules d’adhesió cel·lular) i la seva implicació en les cèl·lules que causen metàstasi. Els treballs desenvolupats per aquest investigador demostren que algunes d’aquestes molècules d’adhesió cel·lular són presents en el càncer de mama més agressiu i contribueixen a escampar les cèl·lules canceroses per altres parts del cos (metàstasi).

La nova col·laboració constitueix «un cas de transferència tecnològica entre un centre d’investigació pública i dues empreses, on cadascú aportarà el seu coneixement i experiència», segons Andrés G. Fernández, director de Ferrer Advanced Biotherapeutics, i Alfons Nonell-Canals, fundador i conseller delegat de Mind the Byte. Segons els promotors del projecte, aquesta iniciativa seria difícil de portar a terme sense el disseny computacional. 

En la primera fase dels treballs, Mind the Byte modelarà per ordinador les interaccions de les cadherines i dissenyarà molècules que actuïn com a potencials bloquejants. Aquesta activitat realitzada de manera virtual és molt més ràpida i econòmica que mitjançant prova i error en laboratori. Aquesta operativa accelera el procés de desenvolupament de fàrmacs, amb reducció de temps i costos. 

El segon pas en aquest projecte anirà a càrrec del doctor Trepat i el seu equip d’investigadors, que faran tests de les propostes assajades per Mind the Byte. Ferrer, per la seva part, aportarà els seus coneixements químics, farmacològics i de desenvolupament de fàrmacs. Al seu torn, la farmacèutica serà un soci industrial clau en fases posteriors en cas que s’obtinguin els resultats previstos.

Notícies relacionades

En l’actualitat, Ferrer, que té presència en uns 90 països, compta amb una dotzena de projectes d’origen extern, ja que potencia la innovació amb col·laboracions i aliances amb grups d’investigació públics i empreses biotecnològiques per donar resposta a necessitats clíniques no cobertes. També el grup Esteve ha desenvolupat una estratègia similar.

L’IBEC és un centre d’investigació amb el segell d’excel·lència de Severo Ochoa. 

Temes:

Càncer