EVOLUCIÓ D'UN SECTOR CLAU

El terrorisme i la geopolítica canvien el mapa de destins turístics

Els països que han patit atacs pateixen caigudes de visitants mentre altres estats com Espanya se'n beneficien

Cuba, Iran i Birmània guanyen punts com a llocs vacacionals després dels canvis polítics

 

  / AFP / LILLIAN SUWANRUMPHA

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Clima, cultura, gastronomia, preu... i seguretat. L'estabilitat i la tranquil·litat de que res de dolent passarà han escalat posicions a la llista de motius decisoris sobre l'elecció del destí turístic. Esdeveniments com atemptats catàstrofes naturals estan a la ment d'un consumidor que l'últim que vol és tenir problemes durant els seus merescuts dies de descans. Ciutats i països que han patit atacs terroristes o catàstrofes estan veient com el turisme cau, mentre que altres regions se'n beneficien perquè són més segures o perquè estan vivint canvis geopolítics que les converteixen en destins, ara sí, agradables.

Mentre Espanya viu un estiu de rècord, altres destins tradicionalment turístics estan patint les conseqüències derivades de atacs terroristes soferts en mesos passats. És el cas de França, que ha vist com a la regió de París ha caigut el nombre de visitants. També està passant a Tunísia, on el descens de visitants en el primer trimestre arribava gairebé al 20%, o a Turquia, país que en els primers quatre mesos de l'any va rebre un 16,5% menys de viatgers, segons dades del World Travel & Tourism Council (WTTC).

MÉS PROBLEMES

Els atacs terroristes, no obstant, no són l'únic motiu per replantejar-se un viatge. També ho és la inestabilitat política o els problemes migratoris, qüestions que estan afectant països receptors de turisme com Grècia (caiguda del 5% de l'arribada de turistes en el primer trimestre). Altres factors que afecten són la percepció de crisi en un Estat o malalties: les perspectives al Brasil, malgrat els Jocs, són de caiguda del nombre d'arribades per la situació econòmica i el virus Zika.

Hi ha mercats emissors turístics que, a més, són especialment sensibles a les qüestions de seguretat. “L'entrada de turistes a l'oest d'Europa pateix aquest estiu pels recents atacs terroristes a França i Alemanya, mentre l'interès dels turistes xinesos es rebaixa pel temor a nous atacs”, avisa el WTTC. El Ministeri de Cultura i Turisme de Turquia ha reconegut que el país viurà el pitjor estiu turístic dels últims 25 anys.

Garantir la seguretat és bàsic, i de fet un estudi de la WTTC afirma que els països que han patit un atac terrorista triguen una mitjana de 13 mesos a recuperar les xifres de visitants d'abans del succés. No obstant, pitjor perspectiva es té en cas de malaltia (21,3 mesos), desastre mediambiental (23,8 mesos) o clima polític inestable (26,7 mesos).

A més, adverteix la WTTC, no tots els atacs o successos tenen les mateixes repercussions sobre el turisme, sinó que depèn del “moment i el context” i de les mesures que es prenguin a posteriori. Per exemple, el Japó va patir un retrocés en les entrades de visitants de dos milions de persones arran del terratrèmol i tsunami del 2011. En canvi, l'any passat va augmentar el nombre de turistes un 47%, mentre que aquest any creixerà un altre 39,3%, segons l'Organització Mundial del Turisme (OMT).

BENEFICIATS

Mentre alguns països pateixen, altres destins es beneficien indirectament (el nombre de turistes a nivell mundial va augmentar el 4,4% el 2015 i creixerà un altre 5,1% aquest any, segons l'OMT). Espanya (+13,9% de creixement previst aquest any) és un dels països, però també destins com Itàlia (+5,7%), Holanda (+13,2%) i Croàcia (+17%); i més lluny, Tailàndia (+15,5%) i Vietnam (+22,5).

Notícies relacionades

De cara al futur, emergeixen altres destins per canvis polítics i millores en la infraestructura turística. És el cas de Cuba (+17,4% d'arribades el 2015), que després dels canvis interns i esdeveniments com la visita del Papa i del president dels EUA, Barack Obama, espera un ‘boom’ turístic per als pròxims exercicis. També és el cas de Birmània (Myanmar), que després de 50 anys de dictadura comença a obrir-se (6% d'increment de turistes aquest any, una xifra que es duplicarà en 10 anys), i de l'Iran, que passada la reducció de les sancions internacionals comença a atraure, a poc a poc, un nombre més alt d'operadors turístics.

La seguretat és important, sí, però tampoc és bo traspassar els límits. “No podem garantir només la seguretat perquè si no matarem la indústria que volem protegir”, va assegurar el secretari general de l'OMT, Taleb Rifai, a principis de juliol. Rifai va avisar que “s'ha d'anar amb compte de no crear noves barreres", alhora que el turisme ha de servir “per crear lligams" entre societats.