El terrorisme noqueja el sector turístic a França

La xifra de pernoctacions d'estrangers cau un 8,5% al país que va ser primer destí turístic mundial el 2015

 

  / REUTERS / PASCAL ROSSIGNOL

2
Es llegeix en minuts

L'amenaça terrorista passa factura al sector del turisme a França. En el segon trimestre de l'any, les pernoctacions de turistes s'han reduït un 4,8% en comparació amb el mateix període de l'any anterior. Un descens “comparable a l'observat en el quart trimestre del 2015, després dels atemptats del novembre”, afirma l'Institut Nacional d'Estadística i d'Estudis Econòmics (Insee) de França. Segons xifres oficials, aquesta disminució en visites ha tingut un impacte, només a París, de prop de 750 milions d'euros que han deixat d'ingressar-se.

França, primer destí turístic mundial el 2015, amb 84,7 milions de turistes anuals, corre el risc de perdre el seu lideratge en el sector. Les xifres de l'Insee mostren un panorama poc encoratjador per a un dels pilars econòmics del país: el turisme representa el 8% del PIB i dóna feina a prop de dos milions de persones. Les autoritats franceses s'han fixat l'objectiu de rebre 100 milions d'estrangers entre el 2016 i el 2020. Un objectiu poc realista si es té en compte que, per tercer trimestre consecutiu, el turisme continua en ple descens.

Les pernoctacions d'estrangers s'han reduït un 8,5%, i, a una escala inferior, un 2,9% entre els mateixos residents. Una tendència que augura xifres encara més inquietants per al tercer trimestre: l'atemptat comès a Niça el 14 de juliol, que va causar 85 víctimes mortals, en ple període estival, tindrà, sens dubte, una forta repercussió en el sector turístic.

"S'ha d'assumir que el sector turístic està vivint un desastre industrial", ha comentat el responsable de turisme de París, Frederic Valletoux.

Les reserves d'hotels, càmpings i altres formes d'allotjament s'han reduït un 4,8% en un any. Un descens relacionat directament amb els turistes estrangers, que prefereixen optar per un destí diferent de França. Atraccions com l'Arc de Triomf, que ha perdut en la primera meitat de l'any un terç de visitants respecte al mateix període del 2016, o el palau de Versalles, amb una caiguda del 20%, exemplifiquen el descens.

VAGUES I PLUGES

Notícies relacionades

L'Eurocopa, celebrada a França, ha tingut una repercussió positiva en el sector del turisme. “La baixada al juny és més moderada gràcies a l'impacte positiu de l'Eurocopa a les ciutats on es van celebrar els partits”, estima l'estudi. Així, a les ciutats de província, les pernoctacions hostaleres van augmentar un 1,5%. No obstant, la capital francesa no s'ha beneficiat d'aquest petit repunt: “La freqüentació d'hotels a l'aglomeració parisenca s'ha reduït un 12,9%”, explica l'estudi de l'Insee. Segons aquest ens, els turistes estrangers són, novament, els responsables d'aquesta caiguda.

Però l'amenaça terrorista, encara que és la principal, no és l'única causa de la caiguda del turisme. La crisi econòmica, la primavera més plujosa dels últims 50 anys -amb un 70% més de precipitacions de el que és habitual a la regió parisenca-, les multitudinàries manifestacions i les repetides vagues, especialment en el sector dels transports, contra la reforma laboral de l'Executiu de François Hollande també han frenat el turisme, principalment a la capital francesa. Tot això ha donat forma a “una recepta poc atractiva per als turistes des de fa mesos… Niça, va ser la guinda del  pastís”, es resigna Aurelio, encara a l'espera de penjar el cartell de “complet” a la porta del seu petit restaurant llatí.