"El turisme a París ha caigut en picat"
Propietaris de restaurants i de botigues d'objectes turístics diuen que la baixada de visitants encara és pitjor que el que reflecteixen les xifres

“S'ha ajuntat tot: el mal temps, les vagues, els atemptats… ¡La total! És una catàstrofe”. Fa 34 anys que Aurelio treballa al barri Llatí, una de les zones turístiques més populars de París. Avui, encarregat d'un petit 'bistró' llatí en un cèntric carreró de la capital francesa, intenta atraure els pocs turistes que han triat la ciutat de la llum com a destí estival. “Imagini's, des de l'any 1982 hem vist passar de tot, però mai abans el turisme ha passat per un moment com aquest. El tema dels atemptats ens ha afectat molt”, assegura Aurelio, resignat davant la imatge del seu restaurant gairebé desert.
“El turisme ha caigut en picat, molt més del que diuen les estadístiques oficials. A París, aquest estiu les reserves d'hotels s'han reduït a la meitat en comparació amb l'any passat”, afirma indignat Mickaël, propietari de sis botigues de souvenirs a la capital francesa, que no es creu les xifres de la caiguda de visitants. Fa gairebé mitja dècada que Mickaël, “parisenc 100%”, assegura, es dedica a la venda de postals, clauers, samarretes, paraigües, tota mena de records amb les mítiques insígnies de la ciutat.
“Després d'acomiadar la meitat dels meus treballadors i amb els deutes que s'amunteguen, aquest estiu jo tampoc me n'he anat de vacances”, sospira mentre vigila la seva 'boutique' al carrer de l'Harpe, al cor del barri Llatí, entre la catedral de Notre-Dame i el Panteó. Un panorama que té poc de nou, “abans dels atemptats del 13 de novembre ja vam notar una forta baixada del turisme, després va ser una hecatombe, i ara, després dels esdeveniments de Niça… Paguem les conseqüències de la por. Una catàstrofe”, explica.
PÈRDUA DE LIDERATGE
França, primer destí turístic mundial el 2015, amb 84,7 milions de turistes anuals, corre el risc de perdre el seu lideratge en el sector. “Els japonesos, els russos i els americans ja no vénen a París”, corrobora Aurelio. Turistes que, pel seu volum i el seu important poder adquisitiu, són determinants en aquest període negre per al turisme francès.
Ni tan sols l'Eurocopa s'ha notat gaire. “La freqüentació d'hotels a l'aglomeració parisenca s'ha reduït un 12,9%”. Davant aquestes xifres, Mickaël comenta resignat: “A París, els turistes estaven confinats a les 'fan zones', ni rastre d'ells als hotels, ni restaurants, ni a les zones més turístiques… Els clients han estat molt mal repartits” durant el torneig.
Aquest catastròfic escenari és confirmat una vegada i una altra pels hostalers parisencs. “No podem fer més que confirmar el desastre d'aquests últims mesos, des del 2015 ja notàvem que hi havia menys turistes”, estima Yaya, responsable de Le Petit Cluny, una turística cafeteria a prop de la plaça de Saint-Michel. L'atemptat de Niça, en ple període estival, no ha ajudat a millorar les expectatives d'aquest castigat sector. “Els turistes canvien de destí, anul·len les reserves, anem cada cop pitjor”, subratlla aquest jove que, després de sis anys a la capital parisenca, assegura que aquest “és, sens dubte, el pitjor estiu per al sector turístic” dels que ha viscut com a treballador del sector.
HOTELS BUITS
Notícies relacionadesPerò París no és l'única víctima d'aquest inquietant període per als hostalers i restauradors. “A Niça els turistes estrangers, especialment els xinesos i els russos, han cancel·lat les reserves de les seves vacances”, explica Mehdi, responsable d'una 'brasserie' a la Costa Blava. Mehdi, treballador en múltiples restaurants costaners des de fa 20 anys, assegura que “són els turistes francesos els que salven l'estació d'estiu” a les costes gales.
Però no tots els destins turístics es beneficien d'aquest itinerari intern. "La setmana passada, a la ciutat d'Orange, on vaig passar els meus dies de descans, els hotels estaven completament buits, ni rastre de turistes a les terrasses ni als restaurants”, es lamenta.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- ENERGIA CNMC amenaça amb multes de 60 milions i indemnitzacions multimilionàries si troba infraccions greus en l’apagada
- Entrevista Antonio Orozco: «Ningú em pot fer més mal que jo mateix, és impossible»
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Enxampen a la C-55 un home de 73 anys que conduïa drogat, sense carnet i amb haixix al cotxe
- «Per decència» Veto al ‘naked dress’ a Cannes: ¿per què el festival prohibeix a les estrelles trepitjar la catifa vermella mig despullades?