SECTOR AERI

El Prat, entre els aeroports europeus que creixen més

L'ACI destaca que l'efecte del terrorisme i la inestabilitat geopolítica provocaran un alentiment del trànsit

Vueling

Vueling / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍS / BARCELONA

Barcelona està entre els aeroports que han crescut més a Europa en xifres de transport de viatgers. En els sis primers mesos de l’any, l’aeroport barceloní va augmentar el 12,7% el nombre de viatgers, segons l’últim informe del Consell Internacional d’Aeroports d’Europa (ACI, sigles en anglès). Entre els aeroports del denominat grup 1 (que són els que sobrepassen els 25 milions de passatgers a l’any), Barcelona és el segon aeroport europeu amb més creixement després del de Dublín (Irlanda), que va millorar les seves xifres el 13,4%. El segueixen Istanbul (12%) i Copen-

haguen (10,9%). 

    La millor evolució entre els aeroports europeus durant el primer semestre va correspondre als hubs secundaris –aeròdroms de països que ja tenen un gran centre de distribució i compten amb altres aeroports d’una mida menor però amb trànsit intens–. En aquest cas hi ha les instal·lacions de Berlin-Schonefeld, que va augmentar el trànsit de viatgers el 39,4%; Colònia-Bonn (19,8%), Bucarest (16,5%); Dublín i Barcelona. Entre els aeroports europeus més importants, els cinc primers en trànsit aeri segueixen sent Londres-Heathrow, París CDG, Frankfurt i Amsterdam-Schiphol, amb un avanç del 9,9%. Després figura l’aeroport de Madrid, amb una millora del 8,6%. 

Notícies relacionades

    «Més enllà de les bona salut del trànsit aeri europeu es detecta una important caiguda de la demanda fora del bloc de la UE, que afecta principalment Turquia i Rússia», va explicar Olivier Jankovec, director general d’ACI Europe. També es posa de manifest una desacceleració del creixement del mercat comunitari. «En els dos casos aquesta tendència és conseqüència de l’impacte del terrorisme i l’increment de la inestabilitat geopolítica», va destacar.

PREVISIÓ / Les xifres proporcionades per l’ACI no reflecteixen l’impacte complet de l’atac terrorista a l’aeroport d’Istanbul i del cop fallit de Turquia. L’estadística corroborarà el seu impacte negatiu, segons els experts.