HISTÒRIES MÍNIMES

Ecologia al menjador escolar

EcoAtaula prepara i serveix en col·legis 4.000 menús amb productes ecològics

Convençut que per l'estómac es pot canviar el món, el 2010 Oriol Notario, fundador i director d'EcoAtaula, va reorientar cap al producte ecològic i l'ètica alimentària l'empresa de restauració especialitzada en escoles que havia creat juntament amb un soci el 1990. 

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

Reciclar reutilitzar, no llençar i respectar la naturalesa tant com els seus temps per produir fruitesverdures i les carns més saludables del bestiar de criança són missatges que ja circulen entre motxilles d'escolars, i des de molt aviat. Cuidar el planeta pot ser un joc en la infància molt útil per a tots els seus habitants del present i del futur. Amb l'objectiu de travar aquells missatges ecològics entre la població més jove, EcoAtaula prepara diàriament 4.000 menús amb productes sense químics ni manipulacions. 

Ho fa, in situ, en 15 escoles públiques i concertades de Catalunya, amb 250 professionals, cuiners i monitors de menjador que, juntament amb el menjar i el seu acompanyament al migdia, serveixen també als alumnes activitats de sensibilització i aprenentatge ecològics, com l'arenció d'horts ecològics o la visita a productors ecològics. “És una filosofia global de compromís mediambiental portada a la praxi a través de dietes que prioritzen productes de temporada i proximitat, d'acord amb una aposta pedagògica al voltant de la sostenibilitat del planeta, acompanyada pel monitoratge responsable d'una acció educativa en aquesta línia i de la mà de les AMPA i direcció escolars”, detalla el fundador i director general de l'empresa EcoAtaula, Oriol Notario.

DEL CAMP AL MENJADOR

Notario pacta amb productors certificats pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) “les plantacions que necessitarem per a tot el curs –ara ja programem el pròxim-. Així garantim al productor un preu just, i assegurem la venda de la seva producció”, precisa el fundador responsable d'EcoAtaula, que subroga el personal de cuina i monitors de menjador dels centres, i que el 2015 va facturar 3,7 milions d'euros.

Notícies relacionades

“Pel que fa a la distribució, hi ha productors que ja compten amb un sistema propi. Si no, busquem la logística més eficient, segons la ubicació del centre escolar”, afegeix Oriol Notario. “Ens importa tant el sistema de cultiu i traçabilitat dels productes, com comptar amb proveïdors de proximitat, perquè estalviant energia i transport reduïm la contaminació mediambiental”, apunta Notario, l'empresa del qual compra a l'engròs per minimitzar envasos i embalatges.

OBRIR-SE A LES FAMÍLIES

Un dels reptes d'EcoAtaula és implicar les AMPA perquè “difonguin el missatge ecològic a les famílies". "Nosaltres gestionaríem la part de producte i distribució, per portar als pares el mateix producte que els seus fills consumeixen a l'escola, a preus assequibles, i sense ànim de lucre per part de les associacions. La iniciativa, encara embrionària, no persegueix un objectiu comercial, sinó que s'inscriu en el nostre compromís social”, puntualitza Notario. A través de la compra de productes de comerç just, EcoAtaula col·labora amb empreses d'inserció laboral, i gestiona els excedents de les cuines destinant-los a l'oenagé Nutrició sense fronteres que lluita contra el malbaratament d'aliments (www.nutricionsinfronteras.org).