El TSJC invalida la societat d'Agbar i l'Àrea Metropolitana per a l'aigua

La sentència, que l'adjudicatària recorrerà, entén que l'Administració hauria d'haver convocat un concurs públic

lpedragosa7698615 barcelona   5 2 2008   preparativos en barcelona p160316185017

lpedragosa7698615 barcelona 5 2 2008 preparativos en barcelona p160316185017 / FERRAN MARTI

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat la concessió a l'empresa publicoprivada liderada per Aigües de Barcelona (Agbar) de la gestió de l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona (AMB). La sentència considera que l'Administració no va justificar prou la seva decisió de no convocar concurs públic per adjudicar el contracte.

La sentència no és ferma, ja que s'hi pot presentar recurs davant el Tribunal Suprem. L'empresa adjudicatària ja ha avançat que recorrerà i que seguirà prestant el servei fins que s'hi pronunciï el Suprem.

La concessionària està controlada en un 70% per Aigües de Barcelona (Agbar), per l'AMB, que en té un altre 15%, i Criteria CaixaHólding, amb el 15% restant.

En la seva sentència, el TSJC argumenta que no es van expressar "raons tècniques suficients ni hi ha drets d'exclusiva impeditius de la concurrència competitiva, ni existeix valoració fiable del cost econòmic que, pel seu efecte dissuasori, justifiqui la renúncia a la concurrència".

Així, anul·la la resolució de l'AMB perquè "no s'han respectat els principis que regeixen la contractació pública" a l'adjudicar directament el contracte per mitjà d'un procediment sense publicitat.

No obstant, el president de la Mesa ha emès un vot particular contrari a la sentència perquè considera que la sentència hauria d'haver sigut desestimatòria de la demanda, presentada per Aigües de València. També va presentar recurs Acciona Agua, concessionària d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), que manté una pugna judicial amb Agbar per aquesta concessió. 

TITULARITAT PRIVADA

El vot particular argumenta que la titularitat privada (amb inversions realitzades per Agbar durant gairebé un segle) de tota la xarxa de proveïment als municipis afectats, xifrada en uns 500 quilòmetres de conduccions, "impedia promoure una concurrència real i efectiva".

Notícies relacionades

Entén que la sentència apunta en la direcció d'expropiar els drets d'Agbar per obrir un concurs públic, i defensa que l'objecte del litigi es limita a establir si era o no possible promoure la concurrència en funció de les circumstàncies que existien quan es va adoptar la resolució impugnada "i no mitjançant una hipotètica i aleatòria modificació d'aquestes".

Actualment, Agbar gestiona el cicle integral de l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona. La firma realitza des de la seva captació fins a la potabilització, el transport i la distribució, a més del sanejament i la depuració d'aigües residuals per al seu retorn al medi natural o la seva reutilització, i dóna servei a més de tres milions de persones.