PRESA DE CONTROL

Slim llança una opa pel 100% de FCC a 7,6 euros per títol

L'oferta és obligatòria a l'assolir més del 30% de la constructora en la seva recent ampliació de capital

El grup planteja un ERO per a 750 treballadors de la divisió de construcció a Espanya

lpedragosa27297421 mexican tycoon carlos slim listens during a press 160209190301

lpedragosa27297421 mexican tycoon carlos slim listens during a press 160209190301 / YURI CORTEZ

3
Es llegeix en minuts
M. J. B. / BARCELONA

L’empresari mexicà Carlos Slim ha llançat una oferta pública d’adquisició (opa) pel 100% de FCC a un preu de 7,6 euros per acció, cosa que suposa valorar la companyia en 2.875 milions d’euros. Slim, principal accionista de FCC, ha presentat l’opa després de superar el 30% del capital del grup en una recent ampliació de capital.

Segons va informar l’empresa espanyola en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el magnat va superar aquest percentatge després d’adquirir 40.280.684 accions de FCC en l’ampliació de capital tancada el 3 de febrer. A través de la seva societat Inversora Carso, Slim controla una participació directa i indirecta del 36,59% de FCC, cosa que l’ha obligat a formular l’oferta de compra pel 100% del grup del qual és principal accionista. La seva oferta puja a 7,6 euros per acció, cosa que representa una prima del 15,3% respecte al preu al qual van tancar les accions de FCC ahir.

En un comunicat remès a la CNMV, Inversora Carso –societat matriu de Control Empresarial de Capitals (CEC)–detalla que, després de l’última ampliació de capital de 709,5 milions d’euros, ja té de forma directa i indirecta el 36,5% dels drets de vot de l’empresa en la qual Esther Koplowitz és segona accionista. Superar aquest 30% l’obliga a llançar una opa pràcticament anunciada i per a la qual els dos grans accionistes de FCC ja havien facilitat el camí modificant el pacte que tots dos van firmar el 27 de novembre del 2014 i que impedia al multimilionari mexicà superar el 29,9% de la companyia.

Juntament amb aquesta oferta, Inversora Carso va comunicar que, respecte a Cementos Portland Valderribas –en la qual FCC controla el 77,9% del capital– està en situació d’una presa de control «indirecta o sobrevinguda» sobre aquesta empresa. Davant això, va sol·licitar que la constructora llanci una opa d’exclusió a sis euros per acció, un 12,15% més que al tancament de mercat i que per a FCC suposaria un màxim de 68,6 milions. Pel que fa a Realia, Slim va recordar que ja va llançar a finals de gener un opa encara pendent d’aprovació.

Slim es va convertir a finals del 2014 en el principal accionista de FCC després de comprar a Koplowitz els seus drets en el marc de l’anterior ampliació de capital per 1.000 milions. En les últimes setmanes, tantSlim com els seus homes de confiança a FCC han anat incrementant la seva participació en la companyia. RETALLADA DE PERSONAL

La companyia, per una altra part, ha comunicat als sindicats la seva intenció de presentar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) en el seu negoci de construcció a Espanya, que afectarà 750 treballadors, el 15,6% de la plantilla actual d’aquesta activitat. Atribueix aquesta retallada al continu descens que el negoci de construcció d’infraestructures registra a Espanya, una caiguda que no compensa la més elevada activitat internacional.

Es tracta del tercer ajust de personal que FCC realitza en la seva divisió de construcció a Espanya en els últims tres anys, després dels dos ERO que va emprendre el 2013 i que van afectar un total de 1.717 treballadors. Des d’aquell any la companyia ha retallat també la plantilla en els seus serveis centrals, en la divisió industrial i en la seva filial Cementos Portland.

Notícies relacionades

Aquest és el primer ERO plantejat després de l’entrada de Slim en el capital de l’empresa i del nomenament de Carlos Jarque com a nou conseller delegat. I es va anunciar l’endemà que es cobrís l’ampliació de capital de 709 milions. El grup que presideix Esther Alcocer Koplowitz va registrar el 2015 pèrdues per 46,3 milions, sumant vuit exercicis seguits de caigudes en la seva activitat constructora a Espanya. H