CANVIS ALS MERCATS

Lagarde recolza incloure el iuan al cistell de divises de l'FMI

És un pas de prestigi que reforçarà el paper i poder global de la Xina

El Fons preveu donar el vistiplau a la moneda el 30 de novembre

Christine Lagarde, en un acte recent a Georgetown.

Christine Lagarde, en un acte recent a Georgetown. / AP / OSAMA FAISAL

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Immersa en una profunda transformació econòmica no exempta d'alts i baixos i tants punts brillants com foscos, la Xina està a punt d'aconseguir un important reconeixement als seus esforços per integrar-se plenament en l'economia global. Christine Lagarde, directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), va donar divendres el seu suport a un informe dels tècnics de l'organisme que defensa la inclusió del iuan al cistell mde divises que l'FMI fa servir per a les seves operacions de finançament, l'anomenat Cistell de Drets Especials de Gir.

Tot i que encara falta que aprovi aquesta inclusió el consell executiu que representa els 188 països membres de l'FMI, es dóna per segur que la moneda xinesa rebrà el vistiplau en la reunió del 30 de novembre (en què necessita almenys el 70% dels vots) i, a partir del setembre del 2016, passarà a formar part d'aquest cistell de divises que actualment integren el dòlar, l'euro, el ien i la lliura esterlina.

La composició del cistell es revisa cada cinc anys, fins ara mai s'havia ampliat i entrar-hi no és només una qüestió de prestigi per a la segona economia del món: el pas ajudarà a impulsar entre bancs centrals i inversors la demanda d'actius en iuans.

La seguretat que ho ha aconseguit és encara més gran després que els Estats Units -fins ara un dels països més reticents a la inclusió del iuan- reaccionessin davant l'informe i el missatge de Lagarde recordant que Washington recolza el pas si la moneda xinesa «compleix els criteris de l'FMI». Altres potències com són elRegne Unit o França ha hi han donat també el seu suport.

CANVIS DES DE L'ESTIU / Tenint en compte l'anàlisi tècnica, Pequín ha passat ara l'examen que fa només cinc mesos podia haver suspès. Al juliol, en un informe inicial de l'FMI, es va advertir a la Xina que havia d'accelerar l'eliminació de restriccions en l'accés als mercats i que necessitava més flexibilitat en els tipus de canvi. Divendres passat, Lagarde va assegurar que «les autoritats xineses han lidiat amb els temes operatius» assenyalats en aquell informe del juliol i va dir que el iuan compleix els criteris d'exportació i el que exigeix que la moneda sigui «lliurement utilitzable», cosa que es defineix com ser «àmpliament usada» en transaccions internacionals i «àmpliament negociada» als principals mercats de divises.

Notícies relacionades

Molts economistes pensen que es tracta d'una decisió política més que no pas econòmica i apunten per fer-ho a certa vaguetat en els requisits de l'FMI, que ha aplaudit els últims passos fets per Pequín, incloent-hi promeses de més transparència i reformes. Es creu també que, tot i la inclusió al cistell de divises de l'FMI, el iuan estarà encara extremadament lluny d'amenaçar el dòlar com a divisa de referència.

Per a Pequín és un èxit. En un comunicat el Banc Central va assegurar que «la inclusió del iuan al cistell millorarà la representativitat i l'atractiu d'aquella borsa i ajudarà a millorar l'actual sistema monetari internacional, per a benefici de la Xina i de la resta del món».