INFORMACIÓ PÚBLICA

La web de la Seguretat Social estrena un simulador per calcular la pensió de jubilació

L'usuari ha de tenir el DNI electrònic o introduir una contrasenya que s'obté anant en persona a les oficines de la Tresoreria de la Seguretat Social

Dos jubilats. 

Dos jubilats.  / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Aquest dijous s'activarà a la web de la Seguretat Social una eina perquè els ciutadans puguin calcular què cobraran de pensió quan es jubilin, segons ha anunciat el secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos. Aquest simulador també permetrà als ciutadans informar-se d'un altre tipus de dades sobre la seva vida laboral com els anys cotitzats pel treballador, els terminis per accedir a la jubilació, com van els tràmits de sol·licitud de les pensions o sol·licitar prestacions de maternitat, paternitat, jubilació, viudetat i orfandat.

Al simulador també s'hi pot accedir a través de la web principal de la Seguretat Social, a través de la pestanya Tu Seguridad Social. Per accedir a la informació, l'usuari ha de tenir el DNI electrònic o introduir una contrasenya, ja que es tracta de dades reservades. Aquesta clau és personal i s'obté a les oficines de la Tresoreria de la Seguretat Social presentant el DNI. 

Burgos ha presentat aquesta iniciativa com un "pas previ" a l'enviament de la carta als més grans de 50 anys amb la informació precisa sobre la seva pensió pública i dels fons de pensions privats per a qui en tingués. El compromís per enviar aquesta carta figura en la reforma de les pensions del 2011. Des d'aleshores, el Govern, els sindicats, organitzacions empresarials i el sector financer han treballat en l'esborrany d'un reglament perquè la informació que es doni al ciutadà sigui homogènia i en termes comparables, com diu la llei.

Les discrepàncies del sector privat sobre l'abast de la informació que han de facilitar pel que fa a rendibilitat i fiscalitat dels fons ha impedit que la regulació i, per tant, que la carta promesa no hagi vist la llum.

Durant una jornada organitzada pel diari 'Cinco Días', el secretari d'Estat de la Seguretat Social ha evitat aclarir per què s'incompleix aquesta disposició d'una llei que està vigent durant tota la legislatura tot i que s'ha compromès en diverses ocasions que així fos.

Carolina España, portaveu del PP en la comissió del Pacte de Toledo, no descarta que el Govern compleixi el seu compromís abans que s'acabi l'any, i ha apuntat que el retard es deu a les discrepàncies entre els Ministeris d'Economia i Hisenda sobre les dades que hauria d'incloure.

MALESTAR DEL PSOE I CCOO

María Luz Rodríguez, secretària d'ocupació del PSOE, ha demanat transparència al Govern al mateix temps que enunciava la seva sospita que el ministeri ha incomplert la llei per no descobrir als futur pensionistes que cobraran menys que els actuals.

Carlos Bravo, responsable de política social de Comissions Obreres, ha denunciat l'incompliment del Govern i ha demanat total transparència en les dades de cotització d'un treballador que també s'ha d'estendre als plans privats. Posar en marxa aquesta eina només amb la informació pública és un "qüestionable intent de fomentar les pensions privades", ha subratllat Bravo.

Notícies relacionades

Des del sector assegurador, no obstant, també es constata certa frustració davant la falta de la carta ja que segons Pilar García de Frutos, presidenta de la patronal del sector Unespa, "és essencial" transmetre als ciutadans què poden esperar de la pensió pública perquè prenguin decisions sobre el seu estalvi.

Aquest tema és un dels que més preocupa les generacions més joves davant les diverses informacions sobre la sostenibilitat del sistema de la Seguretat Social. Set de cada deu espanyols creuen que la seva generació no tindrà una pensió pública i només dos de cada deu afirmen que estan estalviant específicament per a la jubilació, segons l'Institut Aviva