La llum es va encarir a Espanya el doble que a la UE durant la crisi

Un estudi de l'Oxford Institute for Energy Studies atribueix el 73% de l'alça a impostos i recàrrecs en el rebut

Una dona consulta una factura de la llum davant del comptador de casa.

Una dona consulta una factura de la llum davant del comptador de casa. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

El doble que la mitjana de la Unió Europea (UE). El rebut de la llum per a les famílies es va encarir en 81 euros per megawatt hora (MWh) hora entre el 2008 i el 2014, davant els 42 euros de mitjana a la UE.

L'estudi 'Anàlisi dels preus de l'electricitat a la UE i EUA: Una perspectiva espanyola' de l'Oxford Institute for Energy Studies, afirma que l'increment percentual dels preus durant aquest període va ser del 52%, molt per sobre del de països com França (46%), Alemanya (35%), Regne Unit (26%) i Itàlia (5%).

Tot això situa el rebut de la llum que paguen les famílies com el quart més elevat de la UE, només superat per Dinamarca, Alemanya i Irlanda, els dos primers amb un nivell de vida i renda més alts que Espanya.

Notícies relacionades

Els autors atribueixen el 73% de l'alça a la intervenció estatal a través d'impostos recàrrecs que encareixen el rebut que paguen les famílies. En concret, aquests factors van significar 58 dels 81 euros Mwh d'augment del cost de la llum entre el 2008 i el 2014. A finals de l'any passat, aquest conjunt de variables de cost significava el 46% del preu de la llum, molt per sobre del 32% que suposava sis anys enrere. Sense aquests recàrrecstaxes i impostos, el preu del rebut seria l'onzè més car en lloc del quart, segons l'informe patrocinat per Eurocofin.

INDÚSTRIA  

El mateix estudi afirma així mateix que el preu de l'electricitat que paga la indústria va augmentar també el període 2008-2014, "però no a un ritme tan elevat com el de les famílies", amb una pujada del 9% per a les mitjanes i del 7% per a les grans. De nou, en aquest increment tenen un gran pes les taxes, impostos i recàrrecs. L'any passat aquests van significar el 28% del preu total davant el 20% en les indústries de grans dimensions.