INNOVACIÓ TECNOLÒGICA MUNDIAL

La piscina que no fa olor

Fluidra ha desenvolupat un tractament d'aigua que prescindeix d'un producte químic com el clor

Indescat, el clúster de l'esport a Catalunya, ha liderat el projecte

Tesi 8 La piscina del Barceloneta, experiment d’aigua sense clor.

Tesi 8 La piscina del Barceloneta, experiment d’aigua sense clor. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J.-M.U. / BARCELONA

«Hi haurà un abans i un després arran de l'experiència al Barceloneta», va sentenciar Julián García, un líder històric del barri i del port, avui president del Club Atlètic de Natació Barceloneta, el campió de waterpolo. Així es va donar a conèixer ahir un dels avanços més emblemàtics de la recerca en salubritat de les piscines, que garanteix la seguretat tòxica dels banyistes i elimina els efectes d'aquesta protecció: ulls irritats, respiració més pesada, pell resseca.

El després serà, si es compleix tot el que es va anunciar ahir, que hi haurà piscines amb una depuració feta amb un mètode que prescindeix del clor, al qual s'ha donat el nom comercial de Freepool, que significarà, en zones d'aigua -piscines, balnearis, centres de relaxació-, el mateix que l'espai wi-fi: recintes on no farà olor de piscina -el clor- equival a adaptació de noves tecnologies de depuració.

L'abans té molts protagonistes. Com va explicar Xavi Esteve, de l'Indescat, (www.indescat.cat): «la integració (clúster) d'indústries relacionades amb l'esport, que a Catalunya són pioneres a agrupar-se, van detectar com una denúncia comuna la necessitat de millorar les instal·lacions dedicades a la natació i el waterpolo ja que presentaven deficiències que calia a investigar». S'ha d'afegir l'ús majoritari que en fan les escoles i els terapeutes de discapacitats.

Depurada aquella informació, l'Indescat va aconseguir reunir aquells que hi poden aportar solucions. Del costat de les empreses, la líder mundial Fluidra. Del costat de la garantia científica, la van aportar l'Hospital Clínic i la UAB.

Xavier Tintoré (Fluidra) va explicar que van aportar els seus coneixements sobre depuració, que combina els ja coneguts de la neolisi (electrolisi i raigs ultraviolats), amb la innovadora injecció de CO2 a l'aigua. És a dir, igual eficiència en protecció de la salut i, a la llarga, reducció de despeses de manteniment de l'aigua. Serà el seu negoci: només a Espanya hi ha 80.000 piscines de possible aplicació (piscines municipals, clubs, centres d'oci). La instal·lació costa 50.000 euros.

Notícies relacionades

L'aval a aquesta novetat també ha comptat amb dos centres investigadors de prestigi mundial. D'un costat, el catedràtic de la UAB Antoni Gumà, que va dirigir el relleu d'elements químics per físics; de l'altre, el pneumòleg del Clínic César Picado, que va establir el mètode per recollir les dades de banyistes i nedadors al Barceloneta, abans i després del canvi del mètode de depuració de l'aigua de la piscina.

Ja tenim una piscina lliure de clor, amb l'aval científic que està neta encara que no faci olor. El futur es va veure a la Barceloneta.

Temes:

Empreses