MESURES PER COMBATRE L'EVASIÓ DE TRIBUTS

El meu veí no paga impostos

Ja està en marxa una bústia de l'Agència Tributària de Catalunya per a denúncies fiscals

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Un veí que sistemàticament presumeix de no pagar determinats impostos, un o una exparella de qui coneixem determinats secrets fiscals... Sigui pel motiu que sigui, l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), l'embrió d'hisenda pròpia impugnada per l'Estat, ha posat en marxa una nova eina amb l'objectiu de facilitar que els ciutadans puguin denunciar possibles fraus fiscals.

A més, ho poden fer de forma anònima perquè «la llei no regula qui pot presentar una denúncia davant l'Administració», expliquen fonts del fisc català. En tot cas, si s'identifica, l'Administració té l'obligació de mantenir la confidencialitat del denunciant. Aquest sistema de fer arribar potencials fraus a les autoritats està regulat per l'article 114 de la llei general tributària.

Des de l'ATC adverteixen que, en qualsevol cas, les denúncies hauran de ser «sospites fundades o indicis» i, a més a més, «documentats». Això, en principi, elimina possibles venjances injustificades. La potencial infracció ha de tenir relació amb els impostos que gestiona l'ATC, que són els propis de la Generalitat i els cedits per l'Estat o, per resumir-ho, tots menys, bàsicament, l'IRPF, l'IVA, el de societats i els impostos especials.

Les denúncies, que han d'identificar prou les persones i els fets, es poden presentar a través de la pàgina web o bé de forma presencial mitjançant un escrit a qualsevol de les oficines de l'ATC.

Notícies relacionades

Una vegada amb les dades en poder seu, l'ATC les valorarà, les contrastarà i, si ho considera oportú, iniciarà actuacions de comprovació i investigació. Si determina que les sospites són «manifestament infundades, de contingut irrellevant o imprecís, o que no permeten identificar les persones o els fets denunciats», les arxivarà.

La bústia de denúncies és una de les mesures previstes en el pla de prevenció i reducció del frau fiscal per al període 2015-2018. Altres iniciatives dins d'aquest projecte són l'assumpció de la recaptació executiva dels impostos, que és una tasca que en l'actualitat desenvolupa l'agència tributària estatal; la investigació sobre professionals de les subhastes; el control en establiments turístics subjectes al gravamen sobre les estades, o la coordinació amb els organismes amb funcions tributàries de les diputacions provincials. També està previst augmentar el personal qualificat de gestió i inspecció de tributs.