LA LLUITA CONTRA EL FRAU

La llista de morosos d'Hisenda inclourà 5.000 contribuents

Els deutes de la primera relació, al desembre, podrien arribar a un màxim de 22.000 milions

Justícia publicarà les condemnes fermes per delicte fiscal que es dictin després del 10 de novembre

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés.

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés. / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ
MADRID

Al voltant de 5.000 contribuents, persones físiques o societats, apareixeran en el primer llistat de morosos que Hisenda preveu publicar abans que finalitzi aquest any. Es tracta de contribuents que a data de 31 de juliol tenien deutes pendents de pagament amb el fisc per un import superior a un milió d'euros que no s'haguessin pagat en el termini d'ingrés voluntari, tret que es trobin ajornats o suspesos per la mateixa administració.

L'import del deute que apareixerà a la llista oscil·larà entre un mínim de 5.000 milions d'euros (a raó d'un milió per contribuent) i un màxim d'uns 22.000 milions. Aquest últim és la suma total de deute en període executiu que no està ni ajornat, ni suspès, ni en concurs de creditors, segons dades publicades aquesta setmana per l'Agència Tributària. No obstant, dins d'aquest total hi haurà contribuents amb un deute inferior a un milió, les dades dels quals no tenen per què aparèixer al llistat.

TRANSPARÈNCIA / El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE)va publicar el 22 de setembre la reforma de la llei general tributària que, entre altres qüestions, regula la publicació anual d'aquests llistats de deutors com una mesura de transparència que, segons el Govern, ha de contribuir a la lluita contra el frau fiscal. La primera llista es publicarà al desembre, no gaire abans o després de les eleccions generals del dia 20. La data exacta es fixarà en una ordre ministerial que previsiblement s'aprovarà en les dues pròximes setmanes.

A partir del 2016, la llista es publicarà sempre cada primer semestre, amb els noms dels deutors a 31 de desembre de l'any previ. La publicitat de cada llistat es limitarà a tres mesos des del moment de la seva publicació.

D'acord amb el que estableix la nova llei, cada un dels aproximadament 5.000 deutors d'aquest any rebran una notificació informant-los. Això podria succeir en l'última setmana d'octubre, segons fonts de l'administració tributària. La notificació serà o bé electrònica, o bé mitjançant agent. Només caldrà un únic intent de notificació per complir el tràmit. Després d'aquesta comunicació, el contribuent tindrà un període d'al·legacions «només per a la correcció d'errors materials», segons el comunicat que va emetre Hisenda quan es va aprovar la reforma, el setembre passat.

Es calcula que la llista ja podrà estar definitivament confeccionada en la segona o tercera setmana de desembre, preparada per difondre's en la data que s'hagi determinat. Es publicarà la identificació completa del contribuent (nom i cognoms o denominació social i NIF) així com l'import total de  deutes i sancions pendents de pagament.

La llista de morosos es publicarà a la pàgina web de l'Agència Tributària. La llei obliga a adoptar mesures per impedir l'accés al seu contingut a través de motors de recerca a internet, com Google. Els llistats deixaran de ser accessibles tres mesos després de la data de publicació.

Notícies relacionades

SENTÈNCIES PER DELICTE FISCAL / En paral·lel a la reforma de la llei tributària, el Parlament ha tramitat una llei orgànica que permetrà publicar les dades essencials de les sentències condemnatòries fermes per delicte fiscal, de contraban o d'insolvència punible. No es publicaran aquesta mena de sentències si el condemnat salda el seu deute abans que la sentència sigui ferma.

Aquesta mesura, dependent del Ministeri de Justícia, serà d'aplicació a les sentències que es dictin després de l'entrada en vigor de la llei, el 10 de novembre vinent. Encara que la llei es va publicar al BOE el 10 de setembre, la seva entrada en vigor es va establir per a dos mesos després.