CADENA EN EXPANSIÓ

Pa com el d'abans

Forns Enrich creix en plena crisi fins a les 15 botigues apostant per competir en qualitat i no en preu - Treballa amb matèries primeres locals i deixa fermentar el pa el doble de temps

Producte 8 Cristina Davins, a la botiga de Las Arenas.

Producte 8 Cristina Davins, a la botiga de Las Arenas. / MÓNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / BARCELONA

El bon pa, el de tota la vida, s'ha convertit en un bé difícil d'aconseguir en algunes ciutats i pobles, on ha proliferat el producte barat, elaborat amb llevats químics. No obstant, hi ha forns que segueixen lluitant contra aquesta tendència i aposten pel que és tradicional, com és el cas de Forns Enrich, una firma que ja va per la quarta generació familiar i que segueix fent el pa gairebé com el primer dia. Compten amb 15 establiments, i aviat obriran altres locals a Reus i a Viladecans (l'any que ve).

La història de Forns Enrich es remunta a 1921, quan Francesc Enrich, besavi de l'actual consellera delegada de la firma, Cristina Davins, va iniciar el seu primer forn al barri de Sants de Barcelona. Va ser un emprenedor de l'època, i va impulsar un negoci que els seus descendents seguirien.

La dècada dels 70 la companyia ja tenia cinc establiments, amb canvis d'obrador inclosos. Però no va ser fins en plena crisi actual, amb la quarta generació al comandament, que la firma va fer el verdader pas endavant. «A Barcelona començava el boom dels forns, i nosaltres necessitàvem un nou obrador. Vam decidir crear-lo a Sitges, i gairebé al mateix temps vam pensar: '¿I si en lloc d'obrir a Barcelona obrim en altres localitats?'», explica Davins. Dit i fet: a més a més d'obrir la seva primera botiga a Sitges (avui en tenen dues), van anar a Vilanova, Vilafranca, Castelldefels... Sense oblidar Barcelona, on van obrir més botigues, com la del centre comercial de Las Arenas.

Van apostar per les botigues amb zona de degustació i per no competir en preu, «sinó en qualitat». Sempre treballen amb ingredients locals, i la massa mare és el seu gran secret, «la base del pa», que a més a més treballen el doble de temps del que sol ser habitual: en lloc d'elaborar el pa la nit abans, ells l'elaboren durant el matí anterior perquè fermenti durant més hores. «Al treballar lentament, agafa més aromes, més sabors, i el pa es conserva molt més», afegeix. Elaborat per «oficials de primera que fa gairebé 40 anys que estan a l'empresa», el resultat són «pans de veritat, com els pans de tota la vida».

Notícies relacionades

A les seves botigues venen 35 tipus de pans, des dels típics fins a especialitats com el pa de coca, nous, xocolata i taronja... «Tenim fins i tot un calendari perquè la gent sàpiga quin dia pot comprar quin tipus de pa», assenyala. També es dediquen a investigar, i llançaran aviat un pa baix en gluten.

Amb 95 treballadors, la firma va aconseguir unes vendes de 5,4 milions el 2014, i aquest any arribaran als 6 milions (el benefici és del 10%). Tot el pa que no venen el donen a organitzacions socials.