TRAMA CORRUPTA a HISENDA

Núñez ingressa a la presó tot el dia per ordre de l'Audiència

El tribunal anul·la el tercer grau que Serveis Penitenciaris va atorgar al constructor

Núñez entra per registrar-se al centre Trinitat 2, quan disfrutava del tercer grau.

Núñez entra per registrar-se al centre Trinitat 2, quan disfrutava del tercer grau. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
JESÚS ALBALAT / BARCELONA

L'Audiència de Barcelona ha revocat el tercer grau penitenciari de què disfrutava l'empresari i expresident del Barça Josep Lluís Núñez, condemnat a dos anys i dos mesos de presó per subornar funcionaris d'Hisenda, i des d'aquesta setmana ha tornat a passar tota la jornada a la presó, i no només hi ha anat a dormir com feia des del 24 de desembre. El constructor està ingressat al centre penitenciari de Quatre Camins, a la Roca del Vallès.

De fet, Núñez només va estar 34 dies tancat entre reixes al concedir-li Serveis Penitenciaris de la Generalitat el tercer grau penitenciari. Gràcies a aquesta mesura, el constructor només havia d'anar a dormir a la presó entre setmana, i podia passar a casa els caps de setmana i tots els dies festius. La fiscalia de l'Audiència de Barcelona va recórrer des del primer moment el tercer grau, del qual també disfrutaven el seu fill, Josep Lluís Núñez Navarro, l'assessor fiscal del grup Núñez, Salvador Sánchez Gui, i l'inspector Álvaro Pernas. A aquests dos últims, l'Audiència també els ha revocat la mesura, i han ingressat tot el dia al centre de Can Brians (Sant Esteve Sesrovires), mentre que el cas de Josep Lluís Núñez fill encara està pendent de resolució.

El jutge va assumir en el seu moment la primera petició de la fiscalia i va revocar el tercer grau el 25 de febrer del 2015. La defensa de Núñez va presentar un recurs davant l'Audiència i com que la resolució no era ferma, el promotor immobiliari va poder continuar en semillibertat, fins que el tribunal ha sentenciat finalment en contra del criteri de la defensa.

En una primera resolució, l'Audiència va reclamar al jutge de vigilància penitenciària que dictés una petició més motivada. En la seva resposta a la demanda, la jutge Isabel Gallardo va ser molt contundent en la defensa de la seva decisió de revocar el tercer grau. La magistrada comparteix l'opinió del fiscal que la conducta de l'empresari «va ser molt greu» en termes de «repercussió social i institucional», perquè va ser condemnat «pel cas de corrupció de més rellevància conegut en la història de Catalunya».

A més a més, va ressaltar com a agreujant que «l'intern va cometre el delicte per pur ànim de lucre, per mera avarícia». Aquesta circums­tància, unida a la gravetat del delicte, exigia, segons de la jutge, un «mínim de tractament en què es constati la realitat de l'assumpció i comprensió dels fets que permeti evidenciar un risc baix de reincidència criminal».

Notícies relacionades

Malgrat l'última decisió de l'Audiència, la defensa ha aconseguit amb la seva estratègia guanyar temps. Ara Núñez ja ha complert en règim obert gairebé la totalitat de la quarta part de la seva condemna, requisit que facilitaria que les autoritats penitenciàries li tornin a concedir el tercer grau, una vegada esgotats els recursos

El macroprocés va destapar els suborns de Núñez a inspectors perquè fessin els ulls grossos amb les empreses del seu grup. El Tribunal Suprem va rebaixar la condemna de sis a dos anys per dilacions indegudes.