Resultats del banc espanyol més gran

El Santander també cobrarà pels seus caixers als no clients

El banc admet que vol provocar problemes a entitats com ING o Bankinter

El grup no fa cas del Banc d'Espanya per rendibilitzar la seva inversió en terminals

Álvarez, durant la presentació dels resultats, ahir.

Álvarez, durant la presentació dels resultats, ahir. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

Primer va ser CaixaBank, després el BBVA i ahir el tercer gran banc espanyol. El Santander va anunciar que a finals de setembre o principis d'octubre passarà a cobrar als no clients de l'entitat que utilitzin els seus 5.000 caixers «al voltant» de dos euros (la quantitat que ja carrega l'entitat catalana i que la d'origen basc passarà a repercutir al setembre).

No fa cas així del Banc d'Espanya, que ho desaprova, i ignora l'anàlisi de la seva legalitat que realitzen els organismes de Competència europeu i espanyol. «Aquí el que hi ha és una inversió en caixers. Farem un upgrade (millora dels terminals) i és car. Té sentit que aquests costos es transfereixin als no clients», va justificar el seu conseller delegat, José Antonio Álvarez.

La qüestió de fons que analitza Competència és si els bancs -el Sabadell també ho estudia, però Bankia ho ha descartat per ara- passaran a cobrar dues vegades pel mateix servei de treure diners, fet que és il·legal. La majoria cobra als seus clients per usar els caixers de la competència: els repercuteixen la comissió que els passa la propietària del terminal.

Per evitar fer una cosa prohibida, els bancs que cobraran als no clients deixaran de carregar aquesta comissió a les entitats emissores de les targetes. «Hi ha dos serveis, si es cobren o no dues vegades és diferent. Si a vostè li donen una targeta, l'emissor té un cost. Si l'usa a Londres, per no parlar d'Espanya, hi ha un altre cost de servei del caixer», va argumentar l'executiu.

ROBAR CLIENTS 

Els bancs que han pres aquesta mesura creuen que el problema el tindran entitats com Bankinter, ING o Evo, que tenen poques oficines i no cobren als seus clients per treure diners en caixers de la competència. «Com a principi general sempre mirem de captar clients. Si perjudiquem ING i el seu model de negoci, és una pregunta per a ells», va llançar Álvarez.

Notícies relacionades

L'executiu va assegurar que el canvi pot ser beneficiós per als no clients si treuen una quantitat elevada, ja que fins ara el banc cobrava un 0,6% de la quantitat retirada al banc emissor de la targeta, que podia ser superior als dos euros.

També va negar que el fet que les entitats estiguin començant a prendre en cadena la decisió de cobrar aquesta quantitat sigui una mostra de l'oligopoli que es temia que pogués produir-se per la desaparició d'entitats dels últims anys: «Traslladar el cost dels serveis és una pràctica sana. No veig oligopoli quan els ingressos cauen per la competència extraordinària». El banc cobra un 2,5% pel seu crèdit a Espanya i paga un 0,57% pels dipòsits, mig punt menys que fa un any, cosa que ha provocat que el seu marge d'interessos hagi caigut l'1,9%. «Es podria pal·liar una mica amb comissions», va admetre Álvarez.