LA CRISI GREGA

L'Ibex 35 perd un 2,2% i se situa al nivell més baix en cinc mesos

La resta de borses europees també cauen, mentre que la prima de risc espanyola puja i l'euro es deprecia davant el dòlar

La Borsa de Madrid, divendres passat.

La Borsa de Madrid, divendres passat. / EFE / JAVIER LIZÓN

2
Es llegeix en minuts

Els mercats han reaccionat amb pèrdues davant la victòria del 'no' al referèndum de Grècia. L' Ibex 35 ha perdut un 2,2% al tancament de mercat aquest dilluns en la ressaca del 'no' a les mesures de Brussel·les en el referèndum a Grècia, cosa que ha portat el selectiu a establir-se al seu nivell més baix des de l'11 de febrer, en els 10.540 sencers. L'Ibex s'ha anotat així la seva tercera caiguda consecutiva i s'ha situat entre les caigudes més importants protagonitzades per les principals places d'Europa, darrere de Milà (-4%). Portugal ha perdut més d'un 3%, mentre que París i Frankfurt s'han deixat al voltant d'un 2%. Londres ha limitat la seva caiguda per sota de l'1%.

Només dos valors han esquivat el 'vermell': Indra (+1,45%) i Aena (+0,43%). Bankia ha liderat les retallades, amb una caiguda del 3,7%, mentre que ACS, Arcelor, BBVA, FCC, Bankinter i Banc Sabadell han caigut més d'un 3%. Banco Santander ha cedit un 2,8%, Telefónica un 2,2% i Inditex un 1,7%. També han destacat les caigudes superiors al 2% registrades a Sacyr, Repsol i Red Eléctrica, entre altres.

LA PRIMA, A L'ALÇA

Mentre els dubtes s'estenien entre les principals places d'Europa, els inversors traslladaven també la incertesa al mercat de deute públic. La prima de risc espanyola es mantenia a l'alça i pujava lleugerament fins als 161 punts bàsics. L'euro, per la seva part, perdia posicions respecte al dòlar davant la por a una sortida de Grècia de l'eurozona. La moneda única s'intercanviava per 1,1062 unitats al tancament de sessió.

ELS INVERSORS MANTENEN LA FE

Notícies relacionades

"Els inversors mantenen la fe", ha afirmat l'analista d'IG Daniel Pingarrón, que ha vaticinat, no obstant, "forts canvis" de cara a la jornada de demà, quan es coneixeran "més declaracions i filtracions del que es comentarà a les reunions". "Si després de les reunions tècniques i polítiques de demà no s'obté una base vàlida sobre la qual negociar, les possibilitats que es consumi la sortida de Grècia de l'euro augmentaran dràsticament fins a acostar-se al 90%", ha advertit.

BORSES ASIÀTIQUES

Prèviament a l'obertura, les borses asiàtiques havien tancat a la baixa, anticipant una jornada de pèrdues en els mercats. Així, la Borsa de Tòquio ha caigut un 2,08%, Sydney ha cedit un 1,14%, Seül, un 2,40% i Hong Kong perdia un 4,49%. La Borsa de Xangai, per la seva part, és un cas a part: ha guanyat un 2,41% per les mesures impulsades per Pequín per frenar l'enfonsament que li havia fet perdre el 30% en tres setmanes.

Temes:

Grècia