LA CRISI GREGA

Referèndum de Grècia: les últimes notícies, en directe

Els grecs decideixen si accepten el pla de les institucions europees i l'FMI davant la crisi o si recolzen Tsipras

Alexis Tsipras ha matinat per votar en el referèndum de Grècia. / REUTERS / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
ADRIÀ ROCHA / BARCELONA

El dia definitiu de la crisi que està castigant Grècia ha arribat. Aquest diumenge, el país hel·lè celebra l'esperat referèndum que servirà per marcar el futur de les negociacions entre el Govern grec i els seus creditors, el Fons Monetari Internacional (FMI) i l'Eurogrup.

El primer ministre del país, Alexis Tsipras, s'ha ratificat en la seva postura a favor del 'no' i aquest divendres va protagonitzar una multitudinària manifestació a la plaça Sintagma d'Atenes, on va demanar que els grecs no es deixin acovardir per "la por que vol infondre Brussel·les". Els líders de la Unió EuropeaUnió Europea, en canvi, aposten pel 'sí' -que segons els primers sondejos té un mínim avantatge- i asseguren que si l'opció que recolza Syriza guanya, Grècia podria quedar fora de l'euro.

Si hi ha una victòria del 'sí' en el referèndum, tant Tsipras com el ministre de Finances hel·lè, Iannis Varufakis, han assegurat que dimitiran la mateixa nit d'aquest diumenge, mentre que si guanya el 'no', Tsipras presumiblement viatjarà dilluns cap a Brussel·les per negociar amb les institucions europees un nou pla de rescat.


20.40 h Diverses manifestacions a Atenes davant de les seus d'alguns mitjans de comunicació privats. Els protestants, majorment joves d'esquerres, els acusen de fer propaganda del 'si' i anar en contra del Govern de Syriza. El clima ha estat distès, i encara que la policia s'ha mobilitzat per precaució, no hi ha hagut cap altercat considerable.

20.18 h Encara que cap Govern europeu, exceptuant, evidentment, el de Tsipras, ha demanat el 'no' en el referèndum hel·lè d'aquest diumenge, sí que els tons utilitzats han estat bastant diferents. Mentre que Alemanya i Merkel lideraven el corrent més crític amb Grècia -Rajoy està dins d'aquest club- França i el seu executiu socialista han mantingut una actitud certament més conciliadora pel que fa a les negociacions. No obstant, Hollande demana el 'sí' en el referèndum.

19.50 h El diari 'El Mundo' ha publicat aquest dissabte una entrevista en exclusiva amb el titular d'economia grecIannis Varufakis, que provocarà polèmica. En ella, el polèmic economista ha assegurat que el que Brussel·les li està fent a Grècia es podria considerar terrorisme i que la UE és enemiga de la democràcia entre moltíssimes altres coses.

 

19.32 h El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, ha suggerit al rotatiu britànic 'The Telegraph' que Grècia podria sortir temporalment de l'euro. A més, el polític conservador ha assegurat que la resta de la Unió Europea està protegida i que, per tant, el risc de contagi d'aquesta crisi és "bastant baix".

19.20 h Un grup de manifestants alemanys han aprofitat el dia de portes obertes del partit d'Angela Merkel, CDU, per colar-se a la seu de la formació amb pancartes del 'no' en grec. Després que el personal de seguretat els fes fora del lloc, la cancellera alemanya ha fet broma: "Perquè la casa torni a estar equilibrada, diguem 'Nai', és a dir, 'sí' en grec".

18.50 h Marc Marginedas, el nostre enviat especial a Atenes per al referèndum, ens mostra una de les conseqüències del 'corralito' bancari a través de Twitter. El límit legal de diners que es pot treure en un dia són 60 euros. Ara bé, la nostra periodista establerta en la zona, Clara Palma, ens explica que els bitllets de 20 euros s'han esgotat als caixers, i per això els hel·lens només poden treure 50 euros.

 

18.33 h Els diaris grecs han sortit durant la jornada de reflexió d'aquest dissabte demanant el suport ciutadà a una consigna o una altra. Imatge de Denise Reese, de Russia Today}.

Notícies relacionades

 

18.13 h Segons ha publicat aquest dissabte l'agència de notícies Reuters, els líders de la Unió Europea van pressionar l'FMI perquè no publiqués un informe en què reconeixia que el deute grec és "insostenible" i necessita una quitació, una de les línies vermelles de l'Eurogrup.

Temes:

Grècia