L'exdirector de Laietana va vendre terrenys a un preu desorbitat

La firma estava vinculada a un crèdit no retornat de 18 milions per un 'resort' fallit a Tailàndia

Una empresa va pagar 22 vegades més del valor de mercat per la finca dels Ibern a Llavaneres

Vídeo del ’30 minuts’ de TV-3 on s’explica com amb diners de Caixa Laietana es va construir un hotel de luxe a Tailàndia que no va arribar ni a obrir-se. / TV-3

Vídeo del ’30 minuts’ de TV-3 on s’explica com amb diners de Caixa Laietana es va construir un hotel de luxe a Tailàndia que no va arribar ni a obrir-se.
Vídeo promocional del ’30 minuts’ sobre Caixa Laietana que emet TV-3.

/

3
Es llegeix en minuts
J. ROVIRA / J. SALICRÚ / A. VÁZQUEZ / BARCELONA

Una empresa que tenia negocis amb Caixa Laietana era al darrere de l’adquisició d’un terreny Llavaneres (Maresme) propietat de la família de Josep Ibern --antic director general de l’extinta caixa de Mataró-- per un preu 22 vegades superior al de mercat.

Aquesta és una de les revelacions de 'Desmuntant Laietana', un programa 30 minuts elaborat amb la col·laboració de la productora Clack, que s’emet aquesta nit (21.55, TV-3) i que, a través d’una crònica sobre la desaparició de les caixes d’estalvi, posa el focus en l’actuació dels exdirigents de Laietana, una de les set entitats fundadores de Bankia.

El terreny, de gairebé dues hectàrees i situat a la zona coneguda com Pla de la Torreta, pertanyia a Promovaneras SL, una societat creada el 2003 per Josep Ibern, la seva germana i el seu pare. Dos anys més tard, aquest últim aportaria dos terrenys de la família a l’empresa.

El 28 de desembre de 2006 –quan Ibern encara era director adjunt de la caixa– va tenir lloc la compravenda d’un dels dos terrenys. La compradora, Construcciones Exponenciales, va ser creada dos mesos abans i va pagar pel terreny 9.180.000 euros, malgrat que el preu de mercat era de 415.400 euros. La finca, rústica, havia de ser declarada urbanitzable però no va ser així amb el nou POUM del govern local sorgit després de les eleccions de 2007.

El mateix dia de la compra, l’administrador va cedir tots els poders a Julio Sánchez-Cozar, directiu de Cahispa, empresa d’assegurances amb una important presència al sector immobiliari. L’endemà, Inmocahispa –branca immobiliària de Cahispa– i Proneg 2000 van aconseguir el control de l’empresa mitjançant una ampliació de capital.

L’operació –de la qual en cap moment es va informar Caixa Laietana– es va realitzar en tres parts. Primer es van pagar 200.000 euros amb un xec en el moment de la firma i l’any següent, 1.275.000 euros més. La resta acabaria formant part d’una ampliació de capital el 2009, el mateix dia en què van dimitir els directius d’Inmocahispa i Proneg 2000 com a administradors i la família Ibern tornava a agafar les regnes de Promovaneras i del terreny. 

PROJECTE FRUSTRAT

Inmocahispa i Proneg 2000 tenien una intensa relació amb Laietana, amb la qual eren socis a la societat Geoinvers. A través d’aquesta firma en què participava la caixa van impulsar diverses promocions immobiliàries.

Un altre nexe d’unió venia a través de l’empresa barcelonina Boscasoli Dos, vinculada a Inmocahispa, i que va rebre nombrosos crèdits de Laietana. El primer, de 18 milions, va ser concedit el 6 d’abril del 2006 i estava destinat a un resort de luxe a Phuket (Tailàndia) que havia de construir Puravarna Group, una societat amb seu a Hong Kong integrada per Boscasoli Dos i la britànica East India Holding Limited.

Diverses persones que coneixien el projecte admeten que el plantejament i els avals eren poc convincents. No obstant, els dirigents de Laietana van concedir el crèdit. El resort va ser un fracàs –les obres van quedar a mitges– i no es va tornar el crèdit. D’aquesta manera Laietana va perdre els 18 milions.

Els implicats en aquests projectes no semblaven gaire fiables. L’abril del 2010, Steven J. Granville, director executiu de Puravarna Group, va ser detingut per frau i va passar un any i mig a la presó. A més, Cahispa vivia moments convulsos. Un mes i mig abans de la compravenda de Llavaneres, el jutge Baltasar Garzón va ordenar entrar a les instal·lacions de l’empresa sota l’acusació de blanqueig de capitals en el que es va conèixer com a Operació Suèter.

Per si no n’hi hagués prou, l’any següent la Direcció General d’Assegurances va intervenir Cahispa al detectar-hi deficiències de control intern i en política d’inversions. Les indagacions de Garzón es van arxivar per falta de proves, però les d’Assegurances van seguir el seu curs i l’any passat el Consorci de Compensació d’Assegurances va instar la liquidació de l’empresa successora d’Inmocahispa.

Notícies relacionades

No obstant, Caixa Laietana semblava aliena a aquests avatars i els problemes de Cahispa no van ser obstacle per seguir fent negocis a través de Geoinvers, tot i que diverses promocions que aquesta empresa va impulsar van resultar fallides.

Tal com informa el reportatge que emetrà avui 30 Minuts , que en tot moment aporta documentació del cas, Bankia investiga la venda del terreny de Llavaneres i el crèdit a Boscasoli Dos i assegura que si observa indicis d’actuacions censurables suficients els traslladarà a la via judicial.