ENCLAVAMENT ESTRATÈGIC

Cepsa inaugura a Xangai la inversió industrial més important d'una empresa espanyola a la Xina

Amb la nova planta, l'empresa passa a estar entre els líders mundials del negoci petroquímic

2
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / FRANCISCO J. BAEZA / XANGAI

Cepsa ha fet un salt al capdavant mundial del negoci petroquímic amb la inauguració de la seva planta de Xangai, que li permetrà convertir-se en el primer productor mundial de cumè i en el segon de fenol i acetona.

Amb un import total de 300 milions d'euros en el seu desenvolupament, la factoria, localitzada al Parc Industrial Químic de Xangai (SCIP), és la inversió industrial més important d'una empresa espanyola en el gegant asiàtic.

La planta ha sigut inaugurada en un acte que ha comptat amb la presència del ministre d'Indústria, José Manuel Soria, el conseller delegat de Cepsa, Pedro Miró, que ha destacat que la factoria representa "una verdadera fita" per al grup, ja que li permet "anar consolidant el seu negoci químic i convertir-se progressivament en un líder mundial dins d'aquest sector", tal com preveu en el seu pla estratègic.

Per la seva part, el ministre d'Indústria ha afirmat que la seva presència a Xangai acredita "el suport i el recolzament del Govern d'Espanya a Cepsa i també en general a tota l'activitat de les empreses espanyoles, que estan fent una extraordinària tasca a la resta del món i estan impulsant la recuperació de l'economia espanyola gràcies al dinamisme que estan mostrant".

Amb una capacitat de 360.000 tones de cumè, 250.000 tones de fenol i 150.000 tones d'acetona, la planta, la construcció de la qual es va iniciar el maig del 2012 i es va acabar el setembre de l'any passat, contribuirà a millorar la flexibilitat en la producció de l'àrea química de Cepsa al disposar de dues factories (Espanya i Xina) i, amb això, a consolidar la seva presència mundial en el mercat petroquímic.

A més, amb una inversió addicional d'entre 20 i 30 milions, la fàbrica podria en un horitzó de dos anys duplicar la seva producció de fenol fins a les 350.000 tones, ha indicat el director general de petroquímica de Cepsa, José Manuel Martínez.

TELEFONIA, AUTOMOCIÓ I CONSTRUCCIÓ

La localització de la planta a la Xina és estratègica, ja que li permet estar en el centre de producció més gran del món de fenol i acetona, dues matèries primeres amb múltiples aplicacions per a sectors tan sol·licitats com el de la telefonia, l'automòbil, la construcció o la indústria farmacèutica. A més, el país asiàtic ofereix clars avantatges competitius pel seu ampli mercat davant Europa.

Notícies relacionades

En concret, Àsia, amb més del 50% de la demanda de fenol mundial, fa de la seva situació un enclavament perfecte. A més, la Xina és un mercat clau per a aquesta matèria primera, amb una economia amb un creixement del 7,5% anual i líder mundial de compra de vehicles i telèfons mòbils. A més, el 30% de la demanda de fenol al país asiàtic està localitzada a la regió on se situa la planta.

D'aquesta manera, la planta petroquímica de Xangai permetrà cobrir el desfasament existent entre la demanda i l'oferta de fenol i acetona a la Xina, que en el cas de la primera matèria primera presenta una previsió de creixement del 7% anual per al pròxim lustre, davant el 4% a la resta del món.