PROPOSTES D'IMPULS ECONÒMIC

Reequilibri industrial

La Fundació per la Indústria insta les administracions a implantar polítiques favorables per al sector Aposta per reactivar l'economia catalana a través de la seva històrica activitat secundària

Trobada 8 Puig i Bombardó (al centre) presideixen la jornada.

Trobada 8 Puig i Bombardó (al centre) presideixen la jornada. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / SABADELL

La crisi ha posat de manifest la necessitat de reinventar-se, però en alguns casos, a més, ha permès contemplar com, en certa manera, altres temps van ser millors. La indústria catalana s'ha aplicat aquesta màxima per subratllar que copiar altres models econòmics centrats a excloure el procés industrial de les seves prioritats és un error, i ara reivindica un procés de recuperació centrat en la reindustrialització.

La Fundació per la Indústria

-nom actual de l'antic Gremi de Fabricants de Sabadell- va reunir ahir experts del sector en una jornada celebrada a la cocapital del Vallès i inaugurada pel conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, en la qual es va reclamar la intervenció de les administracions per recuperar el pes perdut en l'àmbit internacional i aconseguir llocs de treball vinculats a l'economia local.

«Necessitem crear ocupació estable i de qualitat, que permeti reequilibrar un territori, en el qual el 64% de la població de Catalunya resideix a l'àrea de Barcelona i cada dia unes 600.000 persones es desplacen fora de la seva localitat», va assenyalar el president de la fundació, Josep Bombardó. Aquest equilibri suposa reactivar l'economia i apostar per la reindustrialització del territori.

Per a això és vital que les ciutats es dotin de bones connexions a la xarxa, tant de transport com tecnològiques, potenciant així una indústria que presenti una activitat que beneficiï també les empreses intermèdies, que doten les empreses de recursos bàsics per desenvolupar la seva activitat. L'entorn es configura, així, com un element clau que ha reforçat les empreses de més musculatura per competir en un mercat cada vegada més globalitzat, on és tan important exportar com consolidar la plaça en el mercat intern.

Notícies relacionades

«La indústria s'ha salvat gràcies a la valentia de molts empresaris, que al veure com es tancava el mercat interior es van llançar a exportar», va assenyalar Alexandre Blasi. El president de Mútua Intercomarcal va lamentar la falta de criteri per destinar les aportacions procedents de les subvencions europees, que potencien projectes sense estratègia alguna que «ni tan sols han donat un prototip».

Tot això ha provocat una pèrdua de competitivitat que fa urgent apostar per la reindustrialització, procés que requereix unes polítiques públiques favorables. D'aquesta manera el col·lectiu reivindica territori i indústria, empresa i administració, conceptes que units obriran portes fins ara pesades, que amb les polítiques correctes són capaços de dibuixar millors escenaris de futur.