IDEES DE NEGOCI

Els bits que curen

Mind the Byte preveu llançar aquest any almenys dos nous 'software' especialitzats de pagament per ús i una campanya de 'crowdfunding' abans d'abordar l'any que ve una ronda de finançament

EXPECTATIVES.Nonell-Canals, al seu despatx al Parc Científic de Barcelona.

EXPECTATIVES.Nonell-Canals, al seu despatx al Parc Científic de Barcelona. / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ
SALA

Els bits poden ser essencials per curar. És una cosa que té molt present Alfons Nonell-Canals, fundador i director general de Mind the Byte, en què el grup de pimes tecnològiques Inkemia va entrar amb un 5% del capital després d'una ronda de finançament.

La firma es dedica als serveis d'investigació per al disseny computacional de medicaments, química, cosmètica i veterinària, entre altres. També al desenvolupament i la comercialització de solucions mitjançant plataformes SaaS (software al núvol mitjançant pagament per ús), que redueixen d'un a tres anys l'elaboració de molècules gràcies a la rebaixa de terminis en el procés d'identificació i descobriment de compostos a partir de models matemàtics. És soci tecnològic d'Amazon Web Services des del 2013.

La companyia té com a objectiu llançar aquest mateix any dues noves solucions especialitzades per a experts i farmacèutiques per al desenvolupament de fàrmacs. En l'actualitat té, per exemple, Hurakan i Cabrakan.

La primera és una solució que compara molècules en 3-D mitjançant el càlcul de la seva similitud utilitzant mètodes que tinguin en compte tant les seves propietats com el seu medi ambient potencial.  La segona  compara molècules mitjançant l'ús d'empremtes digitals en 2-D i l'assignació d'activitats biològiques a través d'un algoritme intern.

Per al mes de maig ultimen una campanya de crowdfunding o finançament participatiu a través de la plataforma Crowdcube (https://www.crowdcube.es). Després les aportacions de particulars i empreses es converteixen en participacions accionarials, com va fer la biotecnològica Iproteos, també ubicada al Parc Cientific de Barcelona (PCB).

Serà l'antesala d'una nova ronda de finançament d'uns 300.000 euros l'any que ve, diu

Nonell-Canals. L'empresa, en què treballen sis persones, prefereix créixer sense que els titulars

(Nonell-Canals, amb el 70%, i 11 socis més) en perdin el control. L'any passat va registrar uns ingressos de 42.000 euros, que espera elevar fins als 100.000 al finalitzar l'exercici. En l'actualitat, els ingressos procedeixen dels serveis per a la investigació  i el disseny computacional de medicaments, però l'objectiu és que el software especialitzat prengui el relleu. La meta és aconseguir els beneficis en el termini d'uns tres anys. En el seu pla de negoci preveuen arribar a 500.000 euros de facturació l'any que ve i al milió el 2017.

Mind the Byte va crear fa uns mesos una eina potent i gratuïta per al disseny de fàrmacs dirigida a investigadors i empreses del sector. iMols (https://www.imols.com), que s'utilitza com a banc de proves i per obtenir massa crítica de cara als serveis de pagament, «està especialitzada a accelerar el desenvolupament de nous medicaments i ja compta amb gairebé un centenar d'usuaris registrats, entre universitats, centres d'investigació i algunes pimes espanyoles, del Regne Unit i fins i tot dels EUA», afirma.

Amb aquest instrument, la comunitat de R+D de fàrmacs té accés a sistemes de processament intensiu de dades i aplicacions de caràcter cientificotècnic d'última generació per dissenyar medicaments. Es pot navegar per biblioteques públiques, buscar molècules i proteïnes, predir activitats i agrupar-les en llibreries privades o fer un cribratge virtual de molècules «en menys de cinc minuts», entre altres activitats.

Notícies relacionades

Amb aquesta iniciativa, l'empresa ha trencat dues de les barreres més grans en el disseny i desenvolupament de fàrmacs en el sector: «Els costos d'implementació i la formació d'equips», segons Nonell-Canals. Els usuaris s'estalvien inversions en servidors i equips tecnològics i llicències que ben aviat queden caduques. A través dels sistemes proposats per la companyia tenen accés a tecnologia puntera i potent que paguen només per ús. Segons Nonell-Canals, «el disseny computacional pot estalviar fins a un 30% el temps i costos del desenvolupament d'un nou fàrmac, i s'estima que el 2016 representarà el 20% del total de la despesa farmacèutica en R+D».

A més, la inversió en tecnologies de la informació es redueix entre un 60% i 70%. Mind The Byte va ser creada el 2011 per Nonell-Canals, que és doctor en química teòrica i computacional.