INVESTIGACIÓ DEL CRIM ORGANITZAT

Panamà intervé la filial de BPA

Es tracta de la tercera intervenció del banc després de la del grup a Andorra i de Banco de Madrid

El bloqueig internacional obre la porta a destituir de forma imminent el consell d'administració

1
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / MADRID

La Superintendència de Bancs de Panamà ha intervingut la Banca Privada d’Andorra (Panamà) al país al considerar que hi ha risc real que l'entitat no pugui fer front a les seves operacions i als seus dipositants, segons han confirmat fonts pròximes a BPA a El PERIÓDICO. Panamà segueix així l'estela dels EUA, que ha enviat una sol·licitud a BPA per bloquejar la seva operativa en territori nord-americà d'aquí 60 dies. Aquesta petició ve acompanyada d'un demolidor informe en què es relaciona BPA amb el blanqueig de diners del crim organitzat amb llaços amb les màfies russa i xinesa, a més del càrtel de Sinaloa i la petrolera estatal veneçolana.

"La decisió ha sigut adoptada per la Superintendència de Bancs davant la potencial impossibilitat de BPA PANAMÁ, SA a tenir accés real a la majoria dels actius per fer front als seus dipositants, cosa que podria afectar les operacions del Banc en aquesta jurisdicció. La majoria dels actius líquids estan col·locats al Banc del Grup a Andorra", segons assenyala l'organisme en un informe a què ha tingut accés aquest diari. La Superintendència no admet estar implicada en el blanqueig de diners de BPA.

Les autoritats de Panamà han decidit agafar el control del banc, que ja està intervingut pel Govern d'Andorra. Segons han confirmat fonts pròximes a l'administració andorrana, l'Executiu del Principat haurà de decidir si dissol el consell d'administració del banc de la família Cierco davant el bloqueig dels mercats internacionals i per garantir l'operativa de l'entitat. Ahir, el banc ja va registrar un 50% més de sortides d'efectiu que un dia normal, que es van situar entre 4 i 5 milions d'euros.

Notícies relacionades

La intervenció de la BPA de Panamà és la tercera que afecta aquest grup, després de la del Govern d'Andorra i la del Banco de Madrid, filial de BPA, per part del Banc d'Espanya.

FUTUR DE BPA

Fonts financeres d'Andorra expliquen a aquest diari que sembla inevitable que el Govern andorrà prengui el control de forma imminent de la BPA davant la possibilitat que altres filials del grup siguin intervingudes en les pròximes hores. BPA té, a més de Madrid i Panamà, filials a Suïssa, Luxemburg i Suïssa. Una de les opcions que es podria estudiar és la liquidació de BPA repartint els seus actius entre la banca andorrana o adjudicant l'entitat a un banc en un procés en què la família propietària Cierco quedaria apartada.

Temes:

BPA