INTERNET DE LES COSES

Un món més intel·ligent

Rellotges, cotxes, roba, raquetes... els xips arriben a gairebé tots els objectes, que es tornen 'smart'

El 2020 hi haurà 50.000 milions d'articles connectats a tot el planeta

2
Es llegeix en minuts
J. M. BERENGUERAS / S. GUTIÉRREZ / BARCELONA

Encara que hi hagi moltes definicions d'intel·ligència, si per aquesta entenem la tecnològica (dotar d'un xip un objecte), es pot dir que la societat s'està tornant cada vegada més intel·ligent. Primer van ser els ordinadors; després altres objectes com els mòbils, i en el futur aquesta intel·ligència arribarà a pràcticament tots els objectes. És el futur, qualsevol objecte podrà incorporar tecnologia per comunicar-se (o que el seu propietari s'hi connecti), però també en el present, ja que al Mobile World Congress (MWC) de Barcelona, que es va celebrar la setmana passada, es va poder veure una bona mostra d'articles que ja són smart.

Segons un informe d'Ericsson, l'any 2020 hi haurà al món 50.000 milions de dispositius intel·ligents connectats (internet de les coses). Seran telèfons, mòbils i rellotges, però també neveres, cascos, semàfors, fanals... Entre els primers objectes que estan guanyant intel·ligència destaquen els automòbils. A l'MWC es van veure solucions per obrir els cotxes sense claus, usant smartphones o rellotges. També una app de Ford per als seus vehicles elèctrics, que informa si hi ha prou càrrega per al trajecte marcat. Aquesta empresa ha dissenyat una bicicleta elèctrica plegable (no comercial) per deixar aparcat el cotxe si hi ha trànsit dens, juntament amb una app que calcula la ruta combinada del cotxe i la bicicleta (aquesta incorpora sensors al manillar per no haver de mirar la pantalla). «Volem aprendre què necessiten les ciutats», va dir Erica Klampft, responsable d'innovació en mobilitat de Ford.

«Som al principi de la connectivitat mòbil al cotxe», va afirmar per la seva banda Christian Stein, director de màrqueting global de Seat. L'automobilística espanyola va estrenar estand a l'MWC per presentar una app -en associació amb Samsung- que, entre altres funcionalitats, integra les xarxes socials al cotxe. Llegeix en veu alta els missatges de Facebook o Twitter per conduir amb seguretat.

A més de fer la vida més còmoda, els dispositius mòbils poden complir una funció de control i cura personal. Telefónica va presentar un servei per a persones grans (Teacompaña) que avisa els familiars si detecta que la persona cau o s'extravia. Per als nens, un rellotge de disseny alegre, Filip, associat a una app que informa els pares de la localització del menor i activa una alarma si s'allunya de determinat lloc.

A la roba

Els xips també es poden incorporar en superfícies menys comunes, com la roba. Telefónica va presentar una samarreta amb una càmera al pit per retransmetre plans de visió personal en les competicions esportives. Uns sensors mesuren les constants de l'esportista.

Notícies relacionades

La companyia francesa Babolat va presentar a la fira la seva raqueta de tennis intel·ligent. La firma ha incorporat sensors a l'instrument de joc, de manera que una vegada acabat l'entrenament o el partit, el jugador només ha d'obrir una app al seu telèfon, descarregar les dades de la raqueta i veure el nombre de cops, la zona de la raqueta amb més tocs, el nivell d'efecte de les boles, les carreres del tennista... «És el millor entrenador», va assegurar un portaveu de la firma.

L'internet de les coses, un concepte encara desconegut per a molts usuaris, acabarà sent a la pràctica una cosa tan estesa com els mòbils.