PRÀCTIQUES CONTRA LA COMPETÈNCIA

Multa de 88 milions a Danone, Nestlé i 7 empreses més del sector lacti

La CNMC proposa una sanció per pactar preus i repartiment del mercat

La investigació va partir d'una denúncia dels ramaders d'UPA

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

La CNMC (Comissió Nacional de Mercats i la Competència) ha imposat multes per un import total de 88,2 milions d'euros a nou empreses i dues associacions que operen en el mercat d'aprovisionament de llet crua de vaca a Espanya, al considerar acreditada l'existència d'un càrtel entre elles, segons una nota emesa per l'organisme que presideix José María Marín Quemada.

Les multes més elevades corresponen a Danone SA, 23,2 milions; Corporación Alimentaria Peñasanta SA, 21,8 milions; Grupo Lactalis Iberia SA, 11,6 milions; Nestlé Espanya SA, 10,6 milions; Puleva Food SL, amb 10,2 milions; i Calidad Pascual (abans Grupo Leche Pascual SA), amb 8,5 milions, entre altres.

DENÚNCIA D'UPA

Aquest expedient va tenir el seu inici arran d'un estudi sobre el sector lacti remès pel Servei per a la Defensa de la Competència de Castella i Lleó i d'una denúncia formulada per Unions Agràries (Unió de Petits Agricultors, UPA) contra les empreses transformadores de llet.

Després d'una investigació, que va incloure inspeccions domiciliàries simultànies a les seus d'algunes de les principals empreses del sector, i després de la instrucció del corresponent expedient sancionador, la CNMC ha considerat que Asociación de Empresas Lácteas de Galicia (AELGA), Calidad Pascual (abans Grupo Leche Pascual SA), Central Lechera Asturiana (CLAS), Central Lechera de Galicia (CELEGA), Corporación Alimentaria Peñasanta (CAPSA), Copirineo Danone, Gremi d'Indústries Làcties de Catalunya (GIL), Grupo Lactalis Iberia, Nestlé Espanya, Puleva Food i Senoble Ibérica han participat en conductes anticompetitives que infringeixen la legislació de competència. També haurien participat en aquestes conductes les entitats Industrias Lácteas Asturianas (ILAS), Leche RíoFeiraco, Leche Celta, Forlactaria, si bé la seva infracció hauria prescrit.

INTERCANVI D'INFORMACIÓ

Segons la nota emesa per la CNMC aquest dimarts, les pràctiques anticompetitives portades a terme pels infractors han consistit a intercanviar informació, a nivell nacional i regional, sobre preus de compra de llet de vaca crua, volums de compra de ramaders i excedents de llet amb l'objectiu comú de consensuar i adoptar una estratègia conjunta per controlar el mercat d'aprovisionament de llet crua de vaca.

Com a conseqüència d'això els ramaders no tenien llibertat per fixar el preu del seu producte i l'empresa a la qual subministraven, i es distorsionava el normal funcionament del mercat en benefici dels transformadors.

DANYS I PERJUDICIS

Notícies relacionades

Contra la resolució és possible presentar un recurs contenciós administratiu a l'Audiència Nacional en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la seva notificació.

Segons la CNMC, qualsevol persona o empresa que es consideri afectada per les pràctiques anticompetitives descrites en aquesta resolució pot presentar una demanda de danys i perjudicis derivada d'aquestes conductes per infracció de la normativa de defensa de la competència davant els tribunals civils.

Temes:

Nestlé