SANCIÓ HISTÒRICA A LES PETROLERES
«Nova pujada demà»
La resolució de Competència inclou 'e-mails' i missatges entre les companyies sobre preus, marges, contractes i altra informació

Repostant 8Una client omple el dipòsit de la moto. /
El 12 de juliol del 2013, una de les caps d'àrea de la societat de Cepsa que gestiona les seves gasolineres va reenviar un correu al seu delegat a la zona de Llevant en què indicava: «nova pujada per demà». L'origen era un correu electrònic del responsable de gasolinera Puerta d'Alacant als caps d'àrea de la zona centre amb l'assumpte «canvi preus Repsol» per a l'endemà. És una de les desenes de proves que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha incorporat a l'expedient que ha saldat amb una multa de 32,4 milions a cinc firmes (Repsol, 20; Cepsa, 10; Disa, 1,3; Galp, 800.000; i Meroil, 300.000) per pactar preus i intercanviar informació.
Les proves, recollides en inspeccions fetes per la CNMC, reflecteixen unes relacions molt fluides. De fet, un correu del director de planificació de Galp al director general de Meroil, amb data de 2 de maig del 2013, afirmava en relació amb el contracte d'abanderament de Galp en un estació: «No tinc cap esborrany, així que, donada la confiança, et reenvio el pdf del contracte que s'ha firmat perquè el puguis llegir i prendre les teves notes i després el destrueixis». En la inspecció a la seu de Cepsa van trobar notes del director de gasolineres amb referències com ara «pacte de no agressió. No es mou».
També hi ha un correu electrònic del 27 de desembre del 2012 aconseguit en una inspecció feta a la seu de Meroil en què el director general d'aquesta companyia catalana comunica al director de relacions institucionals de Disa, sota l'assumpte «preus Sant Joan Despí»: «Un abanderat que es troba al voltant d'una estació vostra situada a l'avinguda del Baix Llobregat de Sant Joan Despí (Barcelona) m'indica que observa certes diferències de preus en la gasolina 95. No sap si és fruit d'un error d'apreciació o una política específica».
A la vegada, el 21 de febrer del 2013, el director general de Meroil remet un correu al conseller delegat de Disa amb l'assumpte «evolució de marges» amb una taula amb xifres dels seus carburants en el període juliol 2012-gener 2013.
Notícies relacionades
La CNMC considera acreditat l'efecte dilluns, dia que es recullen dades per a la comparació de preus a Europa, en comunicacions internes de Repsol amb frases com ara «per assegurar una bona lectura europea» o «de cara a la foto de dilluns que ve». I fins i tot admetent els costos de l'estratègia: «En termes anuals ens pot costar uns vuit milions».
La CNMC atribueix i considera suficientment acreditades pràctiques anticompetitives com ara acords de preus i de no agressió, així com intercanvis d'informació per part de Repsol i Cepsa. A Disa li atribueix, a més de pactes de no agressió, intercanvis d'informació amb competidors, i a Meroil i Galp, intercanvi de dades.
- Tecnologia «Guanyava 150 K a l’any, ara sobrevisc venent a eBay»: l’enginyer que va perdre la feina per la IA
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- Baralla a cops de destral i pales a Lloret de Mar
- La factura de l’energia nuclear
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament
- Avís de la Guàrdia Civil: a partir d’ara, no es pot deixar això a la guantera del cotxe
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- LAMINE YAMAL, AITANA... La Pilota d'Or es concedirà el 22 de setembre
- Les claus de la inversió La nova llei de barris de Catalunya: ¿què és i quins municipis podran beneficiar-se'n?
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament